Annons

En röst på S i EU-valet är en röst på demokratin

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet och EU:s framtid står på spel. Varje demokratiskt val är viktigt för alla samhällsklasser men det är särskilt viktigt för minoriteter och jag väljer rikta mig direkt till alla HBTQIA personer där ute!
Europavalet • Publicerad 3 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Valet till Europaparlamentet närmar sig. Tänk på hur du röstar, manar skribenten.Foto: Fredrik Persson/TT

Det öppna moderna Europa med frihandel och öppna gränser håller på att förändras i Sverige och i EU har vi i många år jobbat hårt för HBTQIA personers rättigheter och mänskliga rättigheter. Det har tagit många år och vi ännu inte klara på många vägar vi har fortfarande väldigt många länder i Europa och runt om I världen där HBTQIA personer inte ens får nämnas.

Vi ser även här i Sverige hur HBTQIA personer fortfarande 2024 far illa och diskrimineras och vi ser hur samtalsklimatet har gått tillbaka väldigt mycket på grund av av att SD har släppts in i regeringskansliet, och har en direkt påverkan på regeringens politik, inte bara i budgeten utan också i lagstiftningen.

Annons

SD lägger mer krut på en dragdrottning som läser sagor för barn än faktiskt ta tag i samhällsproblemen på riktigt. Vi ser också att regeringen själva inte ens kan komma överens om en ny könstillhörighetslagstiftning utan M och L vänder sig till oppositionen. Det säger rätt mycket enligt mig.

M, KD, L och SD oförmåga att bedriva någon riktig HBTQIA politik är skadligt för HBTQIA personer men också skadligt för demokratin och dessvärre ser det mörkt ut i EU den högermajoritet som finns i EU- parlamentet ser just nu ut i opinionsundersökningar att bli större och den svenska högern har suddat ut gränsen till anständighet, när man valt att samarbeta med SD.

Samma gränser håller på att suddas ut i EU. SD sitter med i samma partigrupp som högernationalistiska och högerextrema partier som tidigare infört HBTQIA fira zoner i polen och partier som förbjudit genus i skolböcker som kan kopplas till HBTQIA personer.

Dessa partier har både M, KD, och L kritiserat tidigare men om de kan samarbeta med SD i Sverige, så kan de med all sannolikhet samarbeta med partier som samarbetar med SD i EU. Så min uppmaning till HBTQIA personer är tänk en extra gång när du röstar i EU valet.

En röst på M är också en röst på SD. Röstar man däremot på S, V, MP och C garanteras demokratin och allas lika rättigheter. HBTQIA personers värde kommer kännas sig som en självklarhet I samhället och vi socialdemokrater kommer alltid kämpa för HBTQIA personer och allas lika rättigheter. S grundläggande värderingar kompromissar vi inte med. Jag kommer att rösta på Socialdemokraterna för kärlek, frihet och solidaritet. Hur gör du?

Tony Nilsson (S)

”Den svenska högern har suddat ut gränsen till anständighet, när man valt att samarbeta med SD.”
Annons
Annons
Annons
Annons