Annons

En timme till vård är helt enkelt otänkbart vid depression

Ett par saker som inte riktigt har klargjorts i debatten om indragna öppettider på psykiatriska akutmottagningen i Kristianstad. Ur ett brukarperspektiv.
Psykiatri • Publicerad 27 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En patient beskriver om vikten av tillgång till närbelägen vård. ”Om depression existerar i sjukdomsbilden är blotta tanken på att behöva ta sig en timme eller mer till närmsta mottagning så oerhörd att det helt enkelt inte är görbart.”
En patient beskriver om vikten av tillgång till närbelägen vård. ”Om depression existerar i sjukdomsbilden är blotta tanken på att behöva ta sig en timme eller mer till närmsta mottagning så oerhörd att det helt enkelt inte är görbart.”Foto: Mattias Mattisson

Mottagningen fyller en funktion bara genom att finnas tillgänglig. Den trygga tanken i att veta att hjälp finns inom räckhåll gör att patientgruppen inte behöver använda hjälpen i lika hög utsträckning, hur konstigt det än må låta. Det tillåter dig helt enkelt att må bättre.

Om depression existerar i sjukdomsbilden är blotta tanken på att behöva ta sig en timme eller mer till närmsta mottagning så oerhörd att det helt enkelt inte är görbart. Det försvinner som alternativ. Andra, direkta alternativ blir därav betydligt mer aktuella. Här ber jag om läsarens fantasi om vad det kan röra sig om.

Annons

Hyckleriet från Regionens håll är massivt. Det uppmanas till samtal om psykisk ohälsa, vi måste prata, det måste synliggöras. Det basuneras ut överallt. Överallt i media berättar folk sin historia, blir prisade för sitt mod att våga berätta.

Det betyder ingenting, det betyder absolut noll att allmänheten får bättre insikt när Regionen själva uppvisar sådan enormt bristande förståelse för problematiken de har ansvar för.

Patient

”Hyckleriet från Regionens håll är massivt. Det uppmanas till samtal om psykisk ohälsa, vi måste prata, det måste synliggöras.”
Annons
Annons
Annons
Annons