Annons

En vacker skärgård är kanske att föredra framför någon som badar i sitt eget mensblod eller urin

Vi har aldrig gått in och styrt vilka som ska få bidrag av ABF eller inte, det SD kritiserat har varit att de som lyfter skattepengar inte bör kunna ställa krav på att de inte vill hyra lokaler vi vistats i. Den sortens idéer äventyrar mötesfriheten, en demokratisk viktig princip alla demokrater bör värna, skriver Göte Färm i ett svar på debattartikeln ”Fri kultur ger fria människor” (4/4.
Kultur • Publicerad 9 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Urinkonst? Den amerikanske fotografen Andres Serrano intill det omstridda verket "Piss Christ."  1999 såldes ett tryck av samma fotografi för 43,700 dollar.
Urinkonst? Den amerikanske fotografen Andres Serrano intill det omstridda verket "Piss Christ." 1999 såldes ett tryck av samma fotografi för 43,700 dollar.Foto: Jessica Gow / TT

Vad gäller era mycket bedrägliga argument om att vi angriper public service, handlar det helt enkelt om att vi vill ha en politiskt neutral stats-tv. När endast vänsterkrafter idag känner att man är oberoende, medan högern upplever vinklade frågor är det väl rimligt att både du och jag ska kunna skriva under på oberoendet? Eller anser ni på fullt allvar att public service är oberoende bara för att ni tycker det? Således tål det att fråga hur demokratiskt ert resonemang är?

”... vi tycker att offentliga rum bör dekoreras med konst som har ett värde för den stora massan; vacker konst utförd av skickliga konstnärer.”
Strindbergs bild av skärgården. Seglare målad I Sandhamn 1873. Grå himmel, moln, svart hav
Strindbergs bild av skärgården. Seglare målad I Sandhamn 1873. Grå himmel, moln, svart havFoto: Mark Earthy/TT

Att associera oss till Nazisttyskland, Nordkorea med flera länder för att vi blir attackerade kring mötesfriheten eller att vi efterfrågar en neutral public service som både du och jag uppfattar som neutrala, är minst sagt sinnesförvirrat. Om någon skulle förhindra er att ha utställningar med er kultur, där tunga skattefinansierade aktörer hade avbokat om ni hyrt lokalen hade ni också protesterat. Är ni då hemska människor som attackerar tunga aktörers verksamheter? ABF är dessutom Socialdemokraternas studieförbund, vilket har betydelse för deras uttalanden; att konstnärer som inte håller tillräcklig skicklig nivå för att kunna stå på egna ben ekonomiskt lyfter bidrag är en annan fråga.

Naturmotiv av okänd konstnär.
Naturmotiv av okänd konstnär.Foto: Leif R Jansson/TT
Annons

Sverigedemokraterna värnar fri kultur, vem som helst får skapa vad som helst. Samtidigt finns det mycket konst idag som ingen efterfrågar (det vill säga vill betala för) men som finansieras av exempelvis studieförbund och i bästa fall stödköps av olika offentliga förvaltningar. Här har vi synpunkter, vi tycker att offentliga rum bör dekoreras med konst som har ett värde för den stora massan; vacker konst utförd av skickliga konstnärer.

”Vi vill bygga vackert. Om ni sen tycker urin/mensblodskonst är fantastiskt, så har vi inget emot det; tvärtom kan ni som uppskattar motiven fritt dekorera era hus med dessa ”spännande” skapelser.”

En vacker skärgård eller soluppgång är kanske att föredra framför någon som badar i sitt eget mensblod eller urin, eller ett kön på en husvägg. Vi vill bygga vackert. Om ni sen tycker urin/mensblodskonst är fantastiskt, så har vi inget emot det; tvärtom kan ni som uppskattar motiven fritt dekorera era hus med dessa ”spännande” skapelser.

Att den så kallade ”samtida konsten” därför ifrågasätts, beror kanske på att kvalitén är för låg; bra konst är nämligen vanliga människor villiga att betala för. Vill man vara lite syrlig kan man därför fundera hur mycket ABF representerar konsten, eller vilken konst som får komma fram när ABF bestämmer vem som ska få gå på bidrag eller inte.

Michelangelos David finns i Florens. För mycket naket?
Michelangelos David finns i Florens. För mycket naket?Foto: Maurizio Degl'Innocenti

Att vimsa ihop det med demokrati, där vi skulle vara antidemokrater för att man anser att konst som inte säljer sig själv bör få sänkta bidrag; är minst sagt sorgligt.

Tilläggas ska också att jag har bra koll på vad kulturarbete innebär då det varit min livnäring i hela mitt yrkesverksamma liv, men dock inte på bidrag.

Göte Färm (SD)

gruppledare Östra Göinge

Annons
Annons
Annons
Annons