Annons

Enda partiet som sätter byskolorna på piedestal

Byskolorna i Hässleholms kommun är av största betydelse för sin respektive orts välbefinnande och välbestånd.
Sverigedemokraterna • Publicerad 8 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolorna i orter som Ballingslöv (bilden), Farstorp, Finja, och Västra Torup dras med eftersatt underhåll och exemplen är flera, skriver debattörerna.
Skolorna i orter som Ballingslöv (bilden), Farstorp, Finja, och Västra Torup dras med eftersatt underhåll och exemplen är flera, skriver debattörerna.Foto: Elin Nilsson

Men detta avspeglar sig dessvärre inte i dagens skolpolitik. Hotet om indragning och nerläggning är ständigt närvarande för att uppnå en budget i balans. Och det löpande underhållet är eftersatt då detta inte syns utåt på åtminstone tio år. Sen när verkligheten hinner ikapp föreslås en nerläggning av verksamheten som alternativ då reparationer anses för dyra.

Den här typen av kapitalförstörande politik betackar vi sverigedemokrater oss för. För oss är byskolorna betydelsefulla för att hela kommunen ska kunna leva och utvecklas. Detta även bortom nästa mandatperiod.

Annons

Skolorna i orter som Ballingslöv, Farstorp, Finja, och Västra Torup dras med eftersatt underhåll och exemplen är flera.

”Underhållen av våra byskolor får ofta stå tillbaka för större och mer tidskrävande projekt.”

Underhållen av våra byskolor får ofta stå tillbaka för större och mer tidskrävande projekt. Ballingslövs skola till exempel går att bibehålla i fint skick om man agerar nu. I annat fall väntar stora och kostnadskrävande reparationer.

Under det senaste mötet i barn- och utbildningsnämnden yrkade Sverigedemokraterna på att prioritera underhållet för skolan i Finja. Den följande omröstningen visade tyvärr med all tydlighet att vi är det enda parti som sätter byskolorna på piedestal. Vi blev nedröstade av övriga partier.

Att flytta utanför centralorten är ett alternativ för familjer som lockas av de fördelar som till exempel en mindre skola erbjuder för deras barn. Att lägga ned en byskola betyder också ofta att en småbarnsfamilj väljer en annan bostadsort och i förlängningen avfolkning av landsbygden. En nerlagd skola kommer troligen inte att återuppstå.

Med dessa fakta som bakgrund är det än mer förvånande att även vår motion – Att göra en långsiktig plan för Hässleholms små- och byskolor – blev enhälligt nedröstad under senaste bun-mötet.

Landsbygden är viktig för skolan och vice versa. Låt oss hedra och prioritera båda för en levande kommun.

Jens Lindholm (SD)

Hanna Nilsson (SD)

Annons
Annons
Annons
Annons