Annons

Energieffektivisera innan du investerar i egen elproduktion

I en insändare undrade en dam vilket uppvärmningssätt hon skulle satsa på för att ”energieffektivisera”.
Energi • Publicerad 10 september 2022 • Uppdaterad 12 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Innan du investerar i egen elproduktion bör du energieffektivisera ditt hem – till exempel genom att börja med att isolera, skriver debattören.
Innan du investerar i egen elproduktion bör du energieffektivisera ditt hem – till exempel genom att börja med att isolera, skriver debattören.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Att energieffektivisera innebär att man genom olika åtgärder minskar energiförbrukning för att, i det aktuella fallet, värma sin bostad. Att börja elda med ved, att installera värmepump, solpaneler eller byta el mot gas minskar inte behovet av kilowattimmar (kWh). Oavsett vilket värmeslag man använder så är husets behov av energi lika stort! De som tror att solpaneler ska rädda kostnad för elförbrukningen i vinter kommer att bli grymt besvikna. Solpaneler ger otroligt låg effekt under november till februari. Har man sedan lagt dem på ett tak med låg lutning och det kommer snö så blir det över huvud taget ingen elproduktion. En värmepump medför inte heller att energibehovet minskar. Det är ju samma hus med samma behov av värme. Det som händer är att man köper färre antal kWh men att man istället får en kostnad för avskrivning och underhåll av värmepumpen. Ved och pellets har ökat kraftigt i pris och alla har inte möjlighet att elda med biobränslen.

”Först när husets effekt- och energibehov minimerats genom olika åtgärder är det dags att investera i egen energiproduktion.”

Vad kan man då göra? Isolera! I första hand isolerar man takbjälklaget. Ett färskt pris på cellulosaisolering: 40 cm tjockt på en villa som är 100 kvm kostar enligt en lokal företagare 23 000 kronor. Jättebilligt! Ger även ROT-avdrag. Duscha färre gånger i veckan och snabbare. Byt till snålspolande duschhandtag. Försök installera ett FTX-aggregat för att genom ventilation återvinna 85 procent av värmen i ventilationsluften. De är inte så dyra och kan ofta installeras ganska enkelt – men gör det innan tilläggsisolering av vinden! Ofta kan man i gamla tvåglasfönster ta bort det inre glaset och lägga in ett isolerglas, eventuellt med argonfyllning. Det gör att kallraset från den kalla glasytan försvinner vilket i sin tur medför att man kan sänka inomhustemperaturen eftersom det inte ”drar från fönstret”. Att byta en dålig ytterdörr till en med U-värde på 0,7 W per kvm kostar cirka 15 000 kronor. Ibland kan man lägga på en frigolitisolering på insidan av gamla dörren med ny faner och bara förlänga låshuset! Kostar några hundralappar!

Annons

Man kan fråga sig varför hustillverkare av nya hus inte bygger efter bäst känd teknik! Då byalaget i Glimåkra tog fram en förstudie på en ekoby landade våra hus på ett effektbehov om 12 watt per kvm, det vill säga en lägenhet på 100 kvm, 4 rum och kök, skulle behöva ett enda element på 1 200 watt för att värma hela huset! Bara ventilationsförluster för hus med frånluftsvärmepump (vilket är ett mycket vanligt sätt att lösa värme och ventilation i nybyggen) ligger på 60 till 80 kWh/kvm a-temp (11 hustillverkare) medan FTX-ventilation ligger på 15 till 20 kWh (10 hustillverkare).

Först när husets effekt- och energibehov minimerats genom olika åtgärder är det dags att investera i egen energiproduktion. Observera att solfångare för varmvatten ger betydligt fler användbara kWh per kvm än solpaneler men då måste man ha plats för ackumulatortank för varmvattnet.

Ingemar Arvidsson

Annons
Annons
Annons
Annons