Annons

Engagera dig för livet!

Jag minns de bästa stunderna i min barndoms sommar. Jag är född 1971 och fyller 50 nästa år. Vi brukade leka i skog och mark, bygga kojor, gömma oss i höet, cykla på grusvägar och meta abborrar. Det var min mormor och morfar som gav mig de stunderna. Mina mostrar brukade spela spel, göra utflykter, fläta mitt hår och bara finnas där. Förutom att de gav mig trygghet, och lärde mig ordning och reda, så är det närheten till naturen och djuren som jag för alltid bär med mig, skriver Petronella Lundmark, Kristianstad.
Livet på jorden • Publicerad 7 september 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En vacker syn – hoppas att framtida generationer också får se den.
En vacker syn – hoppas att framtida generationer också får se den.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Jag minns skogen, jakt och fiske. Släkten som brukade jorden och hade kor och gris. Vi brukade packa in alla oss i bilen på kvällen, köra ut i skogen, och vänta på att få se älgarna gå på sina stråk. Majestätiska djur.

Ur barndomens möten, genom livets erfarenheter och då jag arbetade i det offentliga och mötte människor av alla slag, växte fram en kärlek till min omgivning, djur som människa. Vi går ju alla på samma Moder jord, tvåbenta som fyrbenta. Vi behöver i grunden samma saker för att må väl. Vi har alla rätt till att vars och ens integritet ska värnas.

Annons
”Så när jag fyller 60 år, 2031, kommer många vilda djur försvunnit från jordens yta. Till exempel orangutangerna.”

Har du förstått det? Jag har själv inte riktigt begripit den enorma förödelsen som pågår nästan i det tysta, när alla vilda djur i världen utrotas.

Visste du till exempel att orangutanger är människans närmsta släkting, de är intelligenta, och vi delar 97 procent av vår DNA. Inom tio år kommer orangutanger i det vilda vara utrotade, enligt ”The Orangutan Project”.

Så när jag fyller 60 år, 2031, kommer många vilda djur försvunnit från jordens yta. Till exempel orangutangerna. Barn som föds då kommer aldrig att lära känna Moder jord som vi gjorde.

En världskänd biolog, Harvardprofessor och Pulitzer Price-vinnare, E.O. Wilson, kallar vår morgondag för ”Eremocene”– ”Ensamhetens tidsålder.” Det är den globala katastrof som vi har framför oss. När hälften av alla världens djurarter utrotats, senast vid 2100-talet, på grund av förstörelse av livsmiljöer, förorening, överfiske och andra mänskliga aktiviteter.

”Jag tror på att vi människor behöver varann, och våra vilda djur omkring oss. Tänk att leva i ensamhet, utan annat liv på jorden”

Jag vägrar acceptera den framtiden, för jag värnar livet. Jag tror på att vi människor behöver varandra, och våra vilda djur omkring oss. Tänk att leva i ensamhet, utan annat liv på jorden? Samtidigt som resan dit blir en mardröm, eftersom allt på vår jord hör ihop. Alla vet väl till exempel vad som händer om våra pollinerare dör ut.

Så jag ber dig att engagera dig för livet! Påverka politiken och näringslivet på det sätt du kan! Gå med i en förening! Själv är jag medlem i Kristianstads FN-förening, Socialdemokraterna och Project Orangutan.

Så länge det finns liv, finns det banne mig hopp!

Petronella Lundmark

Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons