Annons

Etik och moral en omöjlighet för svenska politiker?

Etik och moral handlar om vad som är gott och ont, rätt och fel. I ett allt märkligare Sverige verkar det vara omöjligt att skilja på vad som är rätt och fel både enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv.
Politik • Publicerad 5 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Desperationen och oförmågan lyser igenom”, skriver insändarskribenten om energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).
”Desperationen och oförmågan lyser igenom”, skriver insändarskribenten om energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det med tanke på alla dessa avskräckande exemplen av ”alternativa sanningar” från Bagdad-Bob gänget som oavsett partifärg berikar sig själva och håller ”lekstuga” i Riksdagen.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson försökte till och med ”ursäkta” ljugandet med att vi väljare skulle veta att de sa en sak innan valet och en annan efter valet. Ett exempel av många var när Moderaternas ledning lovade Skånemoderaterna och därmed skåningarna att ett högkostnadsskydd skulle komma på plats redan i vinter. Det och mycket annat väntar vi fortfarande på. Men under resans gång så har de ”stackars” norrlänningarna fått känna av samma elpriser som vi i söder och efter två dagar fick de stå och oja sig i tv och kräva kompensation.

Annons

Givetvis börjar det lovas en massa igen och ”Jimmie Bensinpump” skulle jobba för att de skulle få kompensation. Att vi i söder har utsatts för diskriminering sedan november 2011, då elområdena infördes, det verkar vara irrelevant för Bagdad-Bob-gänget.

”Desperationen och oförmågan lyser igenom när hon står och stammar i tv och vi väntar alla fortfarande på den spännande ”lösningen”.”

Jag påstår att de styrande på allt för många platser i förfallets Sverige i-n-t-e är kapabla till att sköta sina allt för välavlönade uppdrag. Ett talande exempel är energi- och näringsminister samt vice statsministern Ebba Busch. Bra länge inbillade hon sig att Svenska kraftnät ”hade en bättre" metod för elkompensation (inte utlovat högkostnadsskydd), som bara är en återbäring för ockerpriser vi betalat. Samma klåpare som tog fram det tidigare systemet där det betalades ut pengar till folk som inte hade drabbats av de höga priserna.

Det borde gå att utforma ett system som gör att bara de som verkligen haft högre kostnader får pengar. Då driver återbetalningen inte på inflationen eftersom dessa hushåll redan fått sin köpkraft sänkt av de höga elpriserna. Desperationen och oförmågan lyser igenom när hon står och stammar i tv och vi väntar alla fortfarande på den spännande ”lösningen”.

Under tiden med vansinnesmodellen med marginalprissättning, där den sist sålda kilowattimmen på börsen sätter priset på all el, utsätts företag och enskilda för orimliga konsekvenser. Samtidigt som många energiproducenter gör orimligt höga vinster när priserna plötsligt mångdubblas. För faktum är att el från sol, vind, vatten och kärnkraft inte kostar mer att producera bara för att priset ökar. Kan man då dessutom stänga ner några av de få kvarvarande kärnkraftverken så blir det ännu bättre vinstmarginaler.

På Osby kommun verkar det också vara problem då man påstår att man kan ha sekretessbelagda avtal med de anställda i skattefinansierad offentlig verksamhet. Och betala ut ett avgångsvederlag på cirka en miljon kronor utan förklaring trots begäran av förklaring. Dags att läsa på och ”pudla”.

Stefan Tygesson, Osby

Annons
Annons
Annons
Annons