Annons

Ett dyrt och dåligt förslag

Replik till Leif Pettersson Vänsterpartiet Bromölla 30 oktober.
Debatt • Publicerad 2 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vänsterpartiets förslag om sex timmars arbetsdag är inte bara ett dåligt och dyrt förslag. Utan strider även mot den svenska modellen där vi överlåtit åt parterna att bestämma arbetstiderna.

Kostnaderna för att genomföra förkortad arbetstid är enorma – totalt 110 miljarder enligt Vänsterpartiets egna beräkningar. Vem ska betala för det?

Annons

I förlängningen betyder färre arbetade timmar kraftigt ökade kostnader för att finansiera kärnan i välfärden; skolan, sjukvården och omsorgen. Det vore ekonomiskt ansvarslöst och skulle få förödande konsekvenser för svensk ekonomi och välstånd.

Om man vill ha en oförändrad nivå på offentligt finansierade välfärdstjänster skulle det krävas en mycket kraftig höjning av skattetrycket och att en betydligt större andel av de anställda jobbar i offentlig sektor. Högre skatter minskar in sin tur incitamenten att arbeta, vilket leder till lägre sysselsättning och på längre sikt högre arbetslöshet.

Ett sådant förslag skulle bli förödande för Bromölla kommun och resten av landet.

Så Leif Pettersson och Vänsterpartiet bör nog tänka till en gång extra och låta den svenska modellen avgöra arbetstiderna då det avtalet varit framgångsrikt genom åren.

Magnus Persson

Sverigedemokraterna Bromölla

Annons
Annons
Annons
Annons