Fängelsedom – men inte fängelse?

Brott Artikeln publicerades
Kanske skulle de politiska partiernas rätt att utse nämndemän ersättas av direktval i kommundelarna?
Kanske skulle de politiska partiernas rätt att utse nämndemän ersättas av direktval i kommundelarna?

Liksom Robin Gustavsson i lördagens Kristianstadsblad (18/1) upprörs jag av att de falska poliserna fick åtta månaders fängelse men kunde gå fria, eftersom dom suttit en månad på häktet. Trots att man lurat till sig 350 000 från äldre människor. Trots att tingsrätten skriver att gärningarna är av “särskild hänsynslöshet”, skriver Ulf Johansson i Yngsjö

Hur tänkte ni tre nämndemän från Sverigedemokraterna Bengt Håkansson och Anita Reimers respektive moderaten Stefan Haskå? Ni ska ju vara folkets representanter. Hur har ni resonerat? Det förvånar mig också att de två brottslingarna, som saknar fast adress i Polen, inte döms till utvisning. På så sätt ges dom väl möjlighet att fortsätta lura gamla människor?

Det finns dom som menar att nämndemän ska ersättas av jurister. Hamnar då inte lagtolkningar ännu längre från de folkliga rättsuppfattningarna? Men kanske skulle de politiska partiernas rätt att utse nämndemän ersättas av direktval i kommundelarna? Av folk som lever i verkligheten, inte i sammanträdesrum.

Ulf Johansson

pensionär

Yngsjö

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.