Annons

Får de tappra slavarbetarna handla kläder på rea?

Katarina Erlingsson skriver på ledarplats att vi måste minska klimatutsläppen genom att inte köpa nya kläder. Att bara köpa det som är nödvändigt eller i bästa fall köpa begagnat.
Klimatnytta • Publicerad 20 mars 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad kostar skjortan? Skribenten är kritisk mot klädindustrin.
Vad kostar skjortan? Skribenten är kritisk mot klädindustrin.Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Goda ord om än så tandlöst. Titta bara på utbudet i våra gallerior, för snart finns det bara sådana med vissa undantag för enstaka fristående butiker. Nästan var och varannan butik säljer kläder och vem är det som går och shoppar för det mesta? Jo det motsatta könet, som är så fåfänga att de måste ha det senaste i modeväg.

Men ska man vända på det, så är det ju utbudet som gör att vi ”måste” handla. Dessa enorma mängder kläder som basuneras ut till fullt pris, för att några veckor senare, reas ut till vrakpriser. Se där, så stor är konkurrensen mellan de olika klädföretagen.

Annons

Och tittar vi bakom kulisserna, så tillverkas dessa kläder i fattiga länder, där oftast kvinnor jobbar 12-16 timmar per dag. Bara för att tjäna ihop till mat på bordet! Jag undrar om dessa tappra ”slavarbetare ” får köpa kläder till extrapris, som dom själva har tillverkat?

Så tillbaka till grundproblemet, om vi ska minska ner på klädköpen, då kommer det i sin tur att drabba de fattiga i tredje världen, som blir av med sina jobb. Så vi har en ond cirkel, det här med klädköpet. Vi kanske tycker att vi gör en god gärning, när vi handlar nya kläder, för det genererar jobb till andra.

Men jordens befolkning bara ökar och ökar, och det gör ju saken inte bättre. Ju fler vi blir, desto större blir klimatutsläppen. Idag är vi cirka 8 miljarder människor, och om 20 år beräknas vi vara 10 miljarder!

Men om 20 år så går våra bilar på vatten och vi äter småkryp till middag. Och då finns det kanske en lösning på att minska våra utsläpp. Fan trot.

Erik Bergström

Stoby

”Men om 20 år så går våra bilar på vatten och vi äter småkryp till middag.”
Annons
Annons
Annons
Annons