Annons

Fel metod med ”plåster” när det behövs en nål!

Att det av statsministern Ulf Kristersson (M) och energiministern Ebba Busch (KD) presenterade förslaget om elpriskompensation är ett fiasko det är nog de flesta utanför maktsfären ense om.
Elhandel • Publicerad 9 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff med anledning av energifrågan.
Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff med anledning av energifrågan.Foto: Tim Aro/TT

En av anledningarna kan ”möjligtvis” vara att man har valt att fortsätta att göra det lätt för sig och låter Svenska kraftnät fortsätta på det av sossarna initierade uppdraget. Samma Svenska kraftnät som kläckte ”lösningen” med el-zonerna!

Att både Kristersson och Busch innan valet lovade ett högkostnadsskydd enligt norsk modell från 1 november i år är tydligen glömt nu, liksom mycket annat!

Annons

Svenska kraftnäts företrädare stoltserade för ett tag sedan i tv med siffror på hur mycket el det har sparats i Sverige sedan det stora el-rånet drogs igång. Att vi i el-zon 4 hade ”sparat” 21 % var ju så klart jättebra för deras del då de viftade med möjligheten att de inte skulle stänga av elen här i vinter! Sanningarna bakom ”besparingarna” som att folk inte har råd att värma upp sina hus, att strömintensiva industrier och företag har fått lägga ner och så vidare samt inte minst konsekvenserna av eländet, det är kanske okänt både för dem och våra politiker?

”För det kan väl aldrig vara så att det precis som vanligt bara handlar om pengar!”

Det där med att kunna räkna har visat sig vara svårt för många, inklusive vår före detta statsminister och hennes lador, och om man har en absurd politikerlön så låter kanske inte ett elpris (utan skatter och avgifter) i elområde 4 på ”billiga” 104 Euro/MWh = cirka 1 krona/kWh i snitt under vecka 39 (när kablarna till utlandet servades) som mycket. Men för min egen del så är redan det mer än 3 gånger det elpriset jag hade med mitt utgångna elavtal! Som ska betalas med en från början dålig pension med 0 kronor i höjning enligt besked under 2022! Och då var 1 krona/kWh utan alla pålagorna och moms ”billigt” jämfört med priser under perioder under 2022 på över 10 gånger mitt gamla pris! Samtidigt kostade det ungefär samma pris som tidigare att skapa elen!

Nä vad som krävs nu är att man punkterar börsbubblan och skrotar det vansinniga systemet med påtvingad elhandel! För om det nu är för klena kablar för att klara att förse södra Sverige med el och EU-regelverket säger ”så länge det finns kapacitet i kablarna” så borde det enligt samma logik vara omöjligt att skicka svensk el till andra länder. Eller? För det kan väl aldrig vara så att det precis som vanligt bara handlar om pengar! Pengar som uppenbarligen främst ska hämtas i södra Sverige för att vi råkar ligga närmast kontinenten!

ÄR det ett Sverige där prövningarna ska delas av hela befolkningen eller?

Stefan Tygesson, Osby

Annons
Annons
Annons
Annons