Annons

Fiaskosatsningen kostar miljoner i förluster

Den 25 maj är det 10 år sedan Bromöllaborna fick chansen att i kommunens första och hittills enda folkomröstning säga sitt om bygge av en arrangemangshall som klämkäckt benämndes som ”en hall för alla”.
Folkomröstningen i Bromölla • Publicerad 20 maj 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten betraktar satsningen som ett fiasko. ”Hittills har det kostat skattebetalarna 53 miljoner i förlustbidrag.”, konstaterar Stig Gerdin.
Skribenten betraktar satsningen som ett fiasko. ”Hittills har det kostat skattebetalarna 53 miljoner i förlustbidrag.”, konstaterar Stig Gerdin.Foto: Mikael Persson

Det blev en oviss kamp om rösterna som den kommunalt ledda ja-sidan till slut lyckades vinna med ytterst knapp marginal. Kommunen fixade ett kampanjkontor till ja-sidan med bästa tänkbara läge på Storgatan, med kommunalt anställd personal därtill.

Vi klarsynta idealister blev utan kommunal stöttning, vi fick själva bekosta såväl broschyrer, foldrar som övrigt kampanjmaterial. Vi på nej-sidan såg dessutom de uppenbara och tydliga bristerna i underlaget för arenabygget.

Annons

Det utlovades inför hallbygget ett brett spektra av kommande arrangemang och begivenheter. I hallen skulle olika sporter kunna bedrivas, publikdragande evenemang skulle ordnas, liksom bingo, dans, uppträden, konstutställningar, idrottsgalor med mera. Hallen skulle sätta Bromölla kommun på kartan och det förutspåddes att folk skulle vallfärda till Bromölla för olika publikdragande aktiviteter.

Med ytterst knapp marginal fick den kommunalt stödda ja-sidan ett 80-tal fler röster än den idealistiskt drivna nej-sidan vid folkomröstningen..

Men ”en hall för alla” blev inte mycket mer än en fingertutt. Några fotbollsturneringar på helger och fotbollsträning i ena delen av hallen på vinterkvällar är i stort sett vad som hittills hänt i den stora gröna hallen. Den andra delen av hallen hyrdes ut för en spottstyver till att bli en actionsportarena.

Redan från start visade det sig att verksamheten behövde stöttas upp med årliga miljonbelopp. Bromölla Fritidscenters styrelse och kommunens politiska majoritet vädjade om förståelse att det skulle ta lite tid att få lönsamhet.

Och hur har det gått?

Arrangemangen som utlovades har i stort sett helt uteblivit. En ”hall för alla” har blivit en hall enbart för de som är intresserade av fotboll och actionsport. Det enda större arrangemang som hittills anordnats var invigningen av hallen när den stod klar.

Under 2024 är prognosen en förlust på 7,8 miljoner, vilket motsvarar mer än 21 000 kronor per dag, årets alla dagar! Och som vanligt är det Bromölla kommuns skattebetalare som får stå för att täcka upp förlusten!

Enligt Bromölla Fritidscenters egna prognos kommer man under 2024 att dra in ynka 204 000 kronor på arrangemang medan man har kostnader för inhyrd personal på 1,6 miljoner, städning 407 000 och styrelsearvoden på 246 000 kronor.

Hittills har det kostat skattebetalarna 53 miljoner i förlustbidrag. Det allra mesta på grund av den arrangemangshall som på inget sätt blev vad man utlovade inför folkomröstningen.

Tänk vad denna summa skulle varit välkommen att istället kunna stötta upp kärnverksamheterna skola, vård och omsorg!

Annons

Stig Gerdin

Alternativet

”Enligt Bromölla Fritidscenters egna prognos kommer man under 2024 att dra in ynka 204 000 kronor på arrangemang medan man har kostnader för inhyrd personal på 1,6 miljoner”
Annons
Annons
Annons
Annons