Annons

Fler behöver gå från bidrag till egen lön

Svar på Irene Ludvigssons ”Kanske inte sant, men ändå för jävligt” i Kb/NSk 30 augusti.
Självförsörjande • Publicerad 6 september 2022 • Uppdaterad 7 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M).
Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard (M).Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vår definition av självförsörjande är den som används i ekonomisk forskning, och den motsvarar ungefär den inkomst som krävs för att kunna betala boende och levnadsomkostnader i Sverige. Att säga att 700 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte är självförsörjande är inte detsamma som att säga att alla dessa kan eller måste bli självförsörjande. Sjukdom, studier eller föräldraledighet kan stå i vägen.

Men om samhället ska vara riktigt starkt och kunna finnas där för oss när vi behöver det, till exempel när vi är sjuka, då måste de som kan också vara med och bidra. Tyvärr är det allt för många utrikes födda som inte har kommit i egen försörjning. Om utrikes föddas självförsörjningsgrad skulle vara lika hög som inrikes föddas skulle offentliga finanser stärkas med 57 miljarder kronor varje år. Vi skulle dessutom ha betydligt mindre bekymmer med det allt djupare utanförskap som etablerat sig i Sverige och som riskerar att föras vidare till kommande generationer.

”Moderaterna har en politik för att fler ska gå från bidrag till egen försörjning.”
Annons

Moderaterna har en politik för att fler ska gå från bidrag till egen försörjning. Det handlar bland annat om stärkta språkkunskaper genom bättre SFI, krav på kunskaper i svenska för permanent uppehållstillstånd, samt bidragstak och sänkt skatt för att det ska bli mer lönsamt att arbeta.

En moderatledd regering kan få ordning på integrationen.

Maria Malmer Stenergard (M), migrationspolitisk talesperson, riksdagsledamot, Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons