Annons

Försök att inte vara dumma i huvudet – för era barns skull

Denna insändare skriver jag på grund av både min förfäran samt omtanke. Den kommer därför att innehålla hårda ord, vilka jag dock ser som berättigade i detta fall. För det sista som jag vill se är att någon blir skadad.
Förbud • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det ska inte behöva finnas en lag om hjälm för barn under 15 år.
Det ska inte behöva finnas en lag om hjälm för barn under 15 år.Foto: MUHAMMED MUHEISEN

Jag är inte någon äldre surgubbe som enbart spenderar mina dagar genom att fönstertitta och hytta med näven eller käppen. Det dröjer nog cirka 40 år till innan detta kommer att ske.

Här kommer min fråga: På Österäng ser jag varje dag hur små barn dagligen framför cyklar och elsparkcyklar i hög fart utan att bära hjälm. Enligt svensk lag ska man bära detta om man är under 15 år.

Annons

Nu ryter jag inte bara till för att föräldrar låter sina barn bryta mot lagen. Jag ryter till för att man bevisligen inte bryr sig om att de är utan hjälm!

Vad är detta för föräldraansvar? Jag kan bryta ner det i 2 punkter.
 Antingen så är man dum i huvudet, eller så är man... nä, jag håller mig till 1 punkt: Man är dum i huvudet!

”Det ska inte behöva finnas lagar som förordnar cykelhjälm till alla under 15 år.”

Hur kan ni som föräldrar tillåta att era barn riskerar stora skador vid ett eventuellt tillbud? Det ska inte behöva finnas lagar som förordnar cykelhjälm till alla under 15 år. Det borde vara en självklarhet att som förälder se till att ens egna barn är säkert utrustade.

Detta känns lika självklart för mig som skyltarna i Skånetrafikens stadsbussar påvisar: ”Släng ditt skräp i papperskorgen och ha inte fötterna på sätena!”. Seriöst, ska det ens behöva existera sådana här förbudsskyltar?

Att skydda sina barn, att inte kasta skräp hur som helst samt att inte ha fötterna i säten; För mig handlar detta enbart om vanligt sunt förnuft.

 Men det stämmer kanske det som jag tidigare skrev? Ni föräldrar måste bevisligen vara dumma i huvudet.

Snälla, försök att inte vara det. Inte för min skull, men för era barns säkerhet.

Österängbo

Annons
Annons
Annons
Annons