Annons

Försvara demokrati och yttrandefrihet under corona

Krigets första offer är sanningen, sa den amerikanske senatorn Hiram Johnson för drygt hundra år sedan. Också den globala kampen mot coronapandemin kräver offer vid sidan av de miljontals människor som har avlidit eller drabbats på annat sätt som direkt följd av viruset, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening,
Mänskliga rättigheter • Publicerad 10 december 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den kinesiske läkaren Li Wenliang som först larmade om coronaviruset i kinesiska Wuhan, anklagades för att sprida falska rykten. Han dog själv i covid-19.
Den kinesiske läkaren Li Wenliang som först larmade om coronaviruset i kinesiska Wuhan, anklagades för att sprida falska rykten. Han dog själv i covid-19.Foto: Petr David Josek

FN och andra organisationer har under det gångna året larmat om nya former av förtryck i både öppna och auktoritära stater – och det sker närmare än vad vi vill tro. Till de utsatta hör aktörer som bidrar till att upprätthålla demokratin, det öppna samhället och det fria ordet – som media, organisationer, rättsväsendet och andra grupper med samhällsviktiga funktioner. Förtrycket drabbar också vanliga människor som försvarar sina grundläggande fri- och rättigheter.

Enligt Freedom House och Reportrar utan gränser är trenden mest akut i det Europa som under lång tid har varit ett fäste för grundläggande friheter. I Ungern och Serbien trängs kritisk och fri journalistik tillbaka. Rättsväsendets oberoende inskränks. Människor i Belarus kämpar för demokrati och i Polen demonstrerar människor mot skärpta abortlagar. Precis som i Hongkong möts de av övervåld och arresteringar.

”Särskilt utsatta är hbtq-, kvinno- och minoritets- och urfolksorganisationer.”
Annons

I en av världens ledande demokratier, USA, har pressfriheten försämrats under Donald Trumps presidenttid. Den tillträdande presidenten Joe Biden kan förhoppningsvis på hemmaplan försvara granskande, fria och oberoende medier.

Civilsamhällets organisationer var även innan coronapandemin hotade. FN:s kontor för mänskliga rättigheter har skrivit till regeringar i ett 40-tal länder och kritiserat deras repressiva politik mot organisationer. Särskilt utsatta är hbtq-, kvinno- och minoritets- och urfolksorganisationer.

Inte bara media och civilsamhälle drabbas utan också samhällsviktiga yrkesgrupper är måltavla för auktoritära regimer. Läkaren Li Wenliang, som först larmade om coronaviruset i kinesiska Wuhan, anklagades för att sprida falska rykten. När Li själv dog i covid-19 vidtog de kinesiska myndigheterna åtgärder för att störa sorgearbetet. I Belarus avskedas läkare som vårdar skadade efter polismaktens brutalitet. I krigets Syrien har vårdinrättningar länge varit ett bombmål för regimen under president al-Assad.

”Ju längre pandemin pågår desto större är risken att auktoritära regimer drar åt snaran ytterligare.”

Coronapandemin håller fortfarande världen i ett järngrepp och används av vissa regeringar som täckmantel för att inskränka medborgares rättigheter. Ju längre pandemin pågår desto större är risken att auktoritära regimer drar åt snaran ytterligare. Genom att peka på och kritisera övergrepp kan vi, med hela FN:s människorättskatalog som stöd, försvara de rättigheter som ska gälla för alla människor i hela världen.

På FNs dag för mänskliga rättigheter, 10 december, arrangerar Kristianstads FN-förening en digital föreläsning om Mänskliga rättigheter i Kina. Professor Marina Svensson vid centrum för öst- och sydöstasienstudier vid Lunds universitet föreläser.

Annelie Börjesson, Ordförande i Svenska FN-förbundet

Jan Lindelöf, Ordförande i Kristianstads FN-förening

Annons
Annons
Annons
Annons