Annons

Fridolin: Då behöver du rösta på Miljöpartiet

”Det finns inget parti som tycker som mig”, hör jag många säga.
Val 2022 • Publicerad 4 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gustav Fridolin på Hässleholms tekniska skola för två veckor sedan, för att prata politik i korridoren.
Gustav Fridolin på Hässleholms tekniska skola för två veckor sedan, för att prata politik i korridoren.Foto: Lasse Ottosson

Mitt råd brukar vara att sluta leta. Inte ens när jag var språkrör för Miljöpartiet höll jag med om allt partiet tyckte. Det gör ingen. Du kanske älskar en fotbollsklubb, vet vad ni gör för bygden och varför ni behövs. Men du tycker inte varje beslut som någon styrelse eller tränare någonsin fattar är rätt för det.

Ett friskt parti är en förening, som påverkas av sina medlemmar. Ofta blir det rätt, och ibland är du i minoritet.

Annons

Det är värderingarna som binder en samman. Så rösta på det parti du delar värderingar med.

Själv är jag miljöpartist på grund av solidariteten. Att jag tror att vi människor har fått vår förmåga att förstå andra av en anledning. Vi har ett ansvar för hur våra handlingar påverkar andra, också den vi inte ännu känner.

Därför vill jag inte leva i en ekonomi som bygger på att vi alltid ska förstöra miljön lite mer för att tjäna lite mer pengar, fylla på avfallsberg någon annanstans i världen och förstöra förutsättningarna för våra barn att leva goda liv. Och jag vill inte att några ska växa upp i fattigdom i ett av världens rikaste länder. Jag tycker inte det är rätt.

”Du kanske inte håller med MP i så mycket, men tycker du att det behövs någon som står för miljön där besluten fattas, då behöver du rösta MP.”

Men kanske hittar du inte politiskt hem ens när det kommer till värderingarna. Så kan det vara. För många är det ett sökande och prövande som pågår hela livet. Utan tvivel är man inte klok, som Tage Danielsson sa.

Då finns det två goda skäl till att rösta på MP i höstens val.

Det ena är miljön. Jag vet av erfarenhet att när det brinner till så finns det bara ett parti som på riktigt står upp för miljön, och det är Miljöpartiet. Alla kan säga att de är för bra miljöpolitik sådär i största allmänhet, men när väl besluten ska fattas och prioriteringarna göras då är de inte mycket att hålla i hand. Du kanske inte håller med MP i så mycket, men tycker du att det behövs någon som står för miljön där besluten fattas, då behöver du rösta MP. Det här gäller till riksdagen, såväl som till kommunen och regionen.

Sedan är politik inte bara att påverka i den riktning man vill, det är också att hindra att landet går åt andra hållet. Jag är orolig för vad en regering styrd av SD skulle göra med Sverige. Att MP är kvar i riksdagen är det viktigaste jag kan göra för att inte högerpartierna ska ta över. Du kanske inte håller med, men gör du det – då bör du rösta MP.

Gustav Fridolin, föredetting (MP) och folkhögskollärare

Annons
Annons
Annons
Annons