Annons

Fyra skånska kommuner blir av med fysisk ungdomsmottagning

Fyra skånska kommuner kommer att bli av med tillgången till en fysisk ungdomsmottagning.
Hälsa för unga • Publicerad 24 november 2023 • Uppdaterad 27 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjöbos mobila ungdomsmottagning.
Sjöbos mobila ungdomsmottagning.Foto: Mark Hanlon

Det är resultatet av ett nytt beslut från Psykiatri-, habiliterings- och hjälpmedelnämnden i Region Skåne.

Ungdomsmottagningarna Skåne har under flera år använt sig av en mobil enhet i delar av Skåne som stått utan en ungdomsmottagning. Den mobila enheten, en lastbil utrustad för att kunna hantera ungdomsmottagningarnas grundläggande verksamhet, har använts i Höganäs, Skurup, Svedala och Sjöbo. Dessa fyra skånska kommuner står i övrigt utan tillgång till en fysisk ungdomsmottagning.

Annons

Förödande anser vi i Centerpartiet. Lastbilen har fungerat som ett bra komplement för att erbjuda en likvärdig hjälp och stöttning för fler ungdomar i Skåne, även de som råkar bo i en kommun utan ungdomsmottagning. Men nu ska den uppskattade mobila enheten bort. De skånska Tidö-styret har bestämt sig för att slopa konceptet och istället lägga pengarna på Ungdomsmottagningar Skånes onlineverksamhet. Denna digitala del av verksamheten är såklart av stor vikt för ungdomar i Skåne, men det är även den mobila enheten och den ena verksamheten ska inte stå och falla på den andra. Ungdomsmottagningarnas fysiska och digitala verksamhet är ett väldigt bra komplement till varandra, något som vi i Centerpartiet ser en stor vikt att bygga ut och fortsätta utveckla framöver. Men de finns en lång lista på saker som kräver ett fysiskt möte på en ungdomsmottagning.

Från många av de berörda kommunerna är det långt till en annan kommuns fysiska ungdomsmottagning. Något som gör det svårt för många ungdomar att ta sig dit utan hjälp från en vuxen, ofta föräldrar. Detta kan bli högst problematiskt och resultera i att ungdomar avstår från att besöka ungdomsmottagningen då man inte vill berätta för föräldrar eller vårdnadshavare att man vill eller behöver dit. Att på grund av detta behöva avstå från att besöka ungdomsmottagningar kan ha stora konsekvenser både för individen och samhället i det långa loppet.

Treklövern som styr i Region Skåne skriver i beslutsunderlaget till nämnden att ungdomsmottagningar Skåne ska hjälpa och stötta ungdomar in i vuxenlivet, oavsett var i Skåne den sökande bor. Trots det väljer man att ta bort ungdomsmottagningar på fyra skånska orter. Tyvärr lyssnar inte de styrande partierna till sina egna ord. För när man tar bort möjligheten till att besöka en fysisk ungdomsmottagning utan att behöva transportera sig långa avstånd begränsas möjligheten till likvärdig vård.

Centerpartiet i Skåne ställer sig därför mot beslutet att avveckla Ungdomsmottagningarna Skånes mobila enhet. Vi ser en stor vikt i att alla ungdomar i Skåne har möjligheten att ta del av det som ungdomsmottagningarnas fysiska verksamhet erbjuder, allt ifrån samtalsstöd till så enkla saker som att kunna hämta ut kondomer.

Birte Sandberg

Gruppledare Centerpartiet Skåne

Charlotte Bossen

Gruppledare Centerpartiet Skåne

David Liljedal

Ledamot psykiatri- habilitering- och hjälpmedelsnämnden Centerpartiet

Annons

Ann-Helen Nilsson

Centerpartiet Skurup

Gertrud Greén

Centerpartiet Höganäs

Sara Ripa

Centerpartiet Svedala

Ulrika Axelsson

Centerpartiet Sjöbo

Annons
Annons
Annons
Annons