Annons

Gärna kameror men först mer resurser till våra unga

Övervakningskameror i alla ära, men det förebyggande arbetet måste förbättras. När en bråkstake eller våldsverkare fastnar på film är det ju försent.
Politik • Publicerad 17 november 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kameror kan inte lösa allt.
Kameror kan inte lösa allt.Foto: Audun Braastad

Övervakningskameror i alla ära. När siffrorna visar på att otryggheten ökar i vår kommun och när vi ligger högst i Skåne på den upplevda otryggheten bör vi fundera på vad vi gör för fel.

Kan det vara så att det finns ett samband i att vi också har högst ungdomsarbetslöshet?

”Vi tar också den upplevda otryggheten på allvar. Men vi är beredda att lägga mer resurser på det förebyggande arbetet allt för att stärka våra barn och unga män”
Annons

De styrande moderaterna i Östra Göinge kallar till presskonferens för att de nu äntligen hittat ett kryphål i lagen för att kunna sätta upp kameror i Broby centrum. Kan säkert vara bra. Vi Socialdemokrater har inget emot kameror i sig. Men det är inte lösningen på att allt fler känner sig otrygga.

I det ögonblick en bråkstake, rånare eller våldsverkare fastnar på film som går att använda i en rättsprocess är det redan försent. Brottet ska ju aldrig ske!

Vi Socialdemokrater har under lång tid pekat på att det förebyggande arbetet måste förbättras.

* Fler vuxna i skolan,

* Fler specialpedagoger

* Fler vuxna på byn, Fältassistenter

* Fler sommarjobb till våra unga

* Utveckla fritidsgårdarna

* Samordning mellan skola och sociala

* Få fler i arbete

Annons

Kort och gott: Satsa mer på det förebyggande arbetet innan vi sätter upp kameror!

Även allt fler poliser lyfter fram att vi måste arbeta förebyggande och stoppa nyrekryteringen av unga kriminella och unga som hamnar utanför samhället.

Trygghetsmätningen, som 348 Östra Göinge-bor svarat på, visar på en ökning av otryggheten när man är ute, ensam, sena kvällar. Det här gäller främst 20–29-åringar, där kvinnor är mer otrygga och oroliga att utsättas för brott.

Vi Socialdemokrater tar också den upplevda otryggheten på allvar. Men vi är beredda att lägga mer resurser på det förebyggande arbetet allt för att stärka våra barn och unga män till att bli ansvarstagande vuxna med utbildning, arbete och möjlighet att förverkliga sig själva!

Anders Bengtsson (S), oppositionsråd, Östra Göinge kommun

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons