Annons

Ge dig själv ett nytt lösenord i nyårslöfte

Var åttonde vuxen, vilket motsvarar över 133 000 skåningar, uppger att de utsatts för dataintrång under de senaste tre åren. Samtidigt har en majoritet lösenord som är mer än tre år gamla. Det är dags att ta vår internetsäkerhet på större allvar, skriver Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på Tietoevry.
Digitalisering • Publicerad 1 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sju av tio har lösenord som är mer än tre år gamla.
Sju av tio har lösenord som är mer än tre år gamla.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Digitaliseringen har gett oss många nya möjligheter. Från köksbordet i Skåne har vi i dag tillgång till hela världen i vår mobil. Vi köper begagnade prylar, hanterar vårdkontakter och tittar på filmer på datorn eller plattan. Men den mörka baksidan av digitaliseringen stavas internetbrottslighet. Fyra av tio svenskar uppger att de känner oro för att hackas när de handlar på nätet. Det är en ökning med elva procentenheter på bara två år.

En av åtta säger sig ha utsatts för dataintrång de senaste tre åren. Det motsvarar drygt 133 000 människor i Skåne, eller över en miljon svenskar. Det visar Säkerhetsbarometern, en återkommande Sifoundersökning från oss på Tietoevry. Antalet anmälningar är betydligt lägre, många drabbade märker inte intrånget, och få som märker det anmäler. För den drabbade leder dataintrånget i bästa fall ”bara” till frustration, i värsta fall till svåra ekonomiska konsekvenser och en bestående känsla av otrygghet. Kanske även en känsla av skam som gör det obekvämt att anmäla.

Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på Tietoevry
Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på TietoevryFoto: Pressbild
Annons

Svenskarna lägger faktiskt ansvaret för sin internetsäkerhet på sig själv. Runt fem av tio menar att det är de själva som har störst ansvar för att deras surfande är säkert. Bara två av tio menar att det är de som äger webbplatserna, och lika många menar att det är företagen som utvecklar de digitala tjänsterna som ansvarar för säkerheten. Sanningen är att vi alla är ansvariga. Alla – användare, företag, myndigheter och tjänsteutvecklare – måste ta ansvar för att nätet är en säker plats.

”Känner inte människor förtroende för hur ett företag hanterar säkerheten kommer de välja ett annat.”

Skånes företag behöver bli bättre på att förklara hur och varför personliga data lagras och används. Att vi i dag har högre säkerhet på nätet än tidigare räcker inte. Känner inte människor förtroende för hur ett företag hanterar säkerheten kommer de välja ett annat.

Samtidigt som vi ser att människors oro över säkerheten på nätet ökar, har sju av tio lösenord som är mer än tre år gamla. Du som privatperson kan öka din säkerhet på nätet redan i dag! Här är mina fem bästa tips för dig som vill surfa säkert:

  • Klicka aldrig på länkar i mejl eller sms från en okänd avsändare.
  • Använd starka och unika lösenord för dina olika konton.
  • Använd flerfaktorsautenticering, exempelvis genom att kombinera lösenord med app eller sms.
  • Lämna aldrig ut uppgifter om exempelvis kontonummer via mejl eller sms.
  • Logga ut ur datorn när du inte använder den.

Det är dags att vi alla tar säkerheten på nätet på allvar. Låt ditt nyårslöfte blir en säkrare vardag på nätet. Och att du byter ut minst ett gammalt lösenord.

Oskar Ehrnström, säkerhetsexpert på Tietoevry

Annons
Annons
Annons
Annons