Annons

Ge oss idrottsarrangörer något att jobba för

Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad och Åhus Beachhandboll festival uppmanar kulturministern med sitt kansli att nu göra prognoser för olika troliga scenarier för sport- och kulturevenemang i sommar, skriver arrangörerna Christer Hult, Båstad, Jan O Wannius, Falsterbo och Mats G Jönsson, Åhus.
Idrottsevenemang • Publicerad 8 december 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åhus Beach handbollFoto: Victor Lindstammer

Vi som arrangörer uppmanas av regeringen att hitta på nya lösningar och att arbeta efter olika scenarier. Arrangörer i landet uppmanas att hitta nya sätt och ”ställa om” för att få intäkter. Från Kulturdepartementets sida hörs dock inget annat än att ena veckan skall det på offentliga tillställningar, sport och kultur, vara max 50 personer, nästa vecka 300 för att nu landa i åtta personer som får vara samlade på samma plats samtidigt!

”Stora delar av de barn- och ungdomar som tävlar i handboll, fotboll, ridsport, tennis och padel har dessa årliga arrangemang som sina stora mål, upplevelser och mötesplatser.”

I Skåne har vi tre stora idrottsarrangemang under sommarmånaderna. Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad samt Åhus Beachhandboll festival. Tre utomhusevenemang på mycket stora ytor och med stora läktarkapaciteter. Utomhusevenemang som betyder oerhört mycket för sporten och dess utövare. Stora delar av de barn- och ungdomar som tävlar i handboll, fotboll, ridsport, tennis och padel har dessa årliga arrangemang som sina stora mål, upplevelser och mötesplatser. För tävlande på landslags- och olympisk nivå är det på dessa platser där de kan möta bästa internationella motstånd, på hemmaplan i Sverige.

Annons

I dagsläget, december 2020, vet vi inte vad vi kan erbjuda för 2021 och tiden börjar bli knapp för att organisera, administrera och finansiera nästa sommars evenemang.

”Ta som förebild IOK, Internationella Olympiska Kommittén, som anger att OS i Tokyo 2021 kommer att genomföras och förmodligen även med publik”
Final i Båstad 2019, Nicolas Jarry, Chile mot Juan Ignacio Londero, Argentina.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Med stora mängder vaccin och dessutom, som vi förstår, en viss immunitet i antågande anser Falsterbo Horse Show, Nordea Open Båstad samt Åhus Beachhandboll festival att kulturministern borde komma med prognoser till eventarrangörer. Om smittläget/vaccinationsläget är X i februari och fortsätter, så får ni göra Y i juli månad. Om det är Z i april, får ni göra Å i juli osv.

Ta som förebild IOK, Internationella Olympiska Kommittén, som anger att OS i Tokyo 2021 kommer att genomföras och förmodligen även med publik och utarbetar olika scenarier.

På Premier League-fotboll, utomhusevenemang, arbetar regeringen med olika scenarier och det kan komma tillåtas en publik på 2000 personer uppger BBC.

”Vi har redan utarbetat planer om hur vi kan hantera smittskyddet med flera in- och utgångar på flera arenor samt flertalet läktare.”

Som arrangörer av tre av Sveriges stora utomhusevenemang har vi var för sig både ansvar och mångårig erfarenhet av att hantera stora publikflöden och köer. Vi har redan utarbetat planer om hur vi kan hantera smittskyddet med flera in- och utgångar på flera arenor samt flertalet läktare.

Vi förstår självfallet att förhållandena avseende pandemin kan ändras till det bättre eller sämre, men snälla, ge oss något att förhålla oss till, så vi har något att jobba för.

Christer Hult, Nordea Open Båstad

Jan O Wannius, Falsterbo Horse Show

Mats G. Jönsson, Åhus Beachhandboll

Annons
Annons
Annons
Annons