Annons

Glid fram på Helge å i triumfartad prakt!

Vilken härlig känsla att njuta av Helge å och Graften. Stanna till vid en brygga, njuta av matsäcken, kanske sova under stjärnorna i ett vindskydd och se djurlivet från grodperspektiv. Gammal som ung kan njuta av det som finns, precis som människan gjort i över tusen år. Det har dikats, slitits, grävts och vårdats för att nyttjas både i nytto- och nöjestrafik, skriver Gunnar Wårdell för Helgeåns vänner.
Helgeån • Publicerad 8 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vassklippning vid Helge å.
Vassklippning vid Helge å.Foto: Hanna Franzén

Tyvärr är det här bara en vision kvar som sakta men säkert går åt en annan sanning.

Just nu är det inte farbart om man inte har en kajak eller liknande. Det är fantastiskt bra för alla som bemästrar konsten att paddla men sen då? Vi lite äldre? Hur kan vi komma ut för att uppleva Helgeå? Ingen rastplats för vila, paddla tills du inte orkar mer, jojo… Det slutar fint…

Annons

Är oron att motorer ska förpesta ån eller är det något annat som oroar för att ett nej till förbättring i tid inte kan ske?

I exempelvis Tyskland, Königssee har de haft elbåtar sedan 1909, övriga motordrivna båtar är inte tillåtna så nog tusan finns det lösningar så här etthundraelva år efter.

Nej, skärpning!

Vi är flertalet aktörer som vill erbjuda alla en nygammal typ av upplevelse och turism i ett flödesrikt å-system. Schakta ut där det krävs, klipp vassen en gång för alla så blir underhållet billigare och flödet bättre.

Det arbete som en av alla aktörer, små som stora är Helgeåns vänner som snart lägger ned stridsyxan för att överlämna en ovårdad och lätt igenväxt å till nästa generation som troligtvis inte kommer att kunna nyttja det vi vill skapa nu.

Ärdu villig att hjälpa till?

Stötta, påverka och se framtiden an är det som gäller och det nu!

Gunnar Wårdell

Cigarrkungenshus i Åhus

Annons
Annons
Annons
Annons