Annons

God jord och ett hållbart liv

Sedan i höstas är vi en grupp som samlats i Östermalmskyrkan, Kristianstad, för att studera boken God jord och ett hållbart liv, av Johannes Widlund.
Hållbarhet • Publicerad 4 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förlusten av biologisk mångfald är ett problem, men de främsta miljöproblemen är själviskhet girighet och apati, skriver debattören.
Förlusten av biologisk mångfald är ett problem, men de främsta miljöproblemen är själviskhet girighet och apati, skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det har lett till intressanta samtal kring varför vi ska bry oss om jordens framtid, och hur vi på bästa sätt kan bidra till en hållbar utveckling. Grunden för oss är vad Bibeln och kristen tro utmanar oss till. Men vi samverkar gärna med dem som arbetar mot liknande mål från andra utgångspunkter. Vår övertygelse är att tron på en Gud som håller världen i sin hand och har gett oss löfte om en God jord, ger oss ett hopp som ingen klimatkris kan ta ifrån oss. Samtidigt ser vi att hoppet är något vi måste praktisera i vårt sätt att leva här och nu. Annars blir det bara tomma ord.

”Det här är spännande frågor som vi måste ta tag i med en helhetssyn på livet.”

God jord – kristna för miljö och rättvisa, är en förening med medlemmar i olika trossamfund över hela landet. På lördag kommer Jacob Schönning Landin, statsvetare och opinionsbildare från Lund, att tala i Östermalmskyrkan. Vi kommer att diskutera de existentiella frågor som finns i botten av klimatkrisen och varför vi är så tröga till en omställning som är livsnödvändig. Även söndagens gudstjänst går i samma tema.

Annons

Hållbarhetsexperten Gustave Speth har sagt ”Jag trodde att de viktigaste miljöproblemen var förlusten av biologisk mångfald, ekosystemens kollaps och klimatförändringen. Jag trodde att med 30 år av god vetenskap skulle vi kunna hantera de problemen. Men jag hade fel. De främsta miljöproblemen är själviskhet, girighet och apati. För att hantera dem behöver vi en andlig och kulturell omställning. Vi vetenskapsmän vet inte hur man gör det.”

Det här är spännande frågor som vi måste ta tag i med en helhetssyn på livet.

Bo Olsson, medlem i Östermalmskyrkan, God jord, FN-föreningen och Fridays For Future

Annons
Annons
Annons
Annons