GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör om, gör rätt och låt oss gå tillbaka till skolan

Jag tänkte fråga lite om hur Kristianstads kommun har tänkt angående att gymnasieeleverna ska ha distansundervisning varann vecka och inte låta oss gå tillbaka till skolan helt.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 13 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Söderportgymnasiet
Söderportgymnasiet
Foto: Bosse Nilsson

För det första: argumentet med rusningstrafiken. Under sju-åttatiden åker fler personer vilket gör att det går fler bussar. Vid niotiden och senare går bussarna inte lika ofta. Hur ska det då hjälpa genom att låta oss börja klockan nio och senare när vi ändå måste trängas på samma bussar eftersom bussarna inte går lika ofta. Österängsbussen till exempel kommer fortfarande vara fullsatt och alla andra bussar också, för eleverna måste trängas på samma bussar. Ni minskar inte under rusningstrafiken, utan det bildas en till rusningstrafik för alla gymnasieelever börjar samtidigt.

Hur har ni tänkt att lärarna ska klara av detta? De hade det redan problematiskt med att hålla i distansundervisningen, och nu ska de hålla i det varannan vecka. Deras planering kommer inte kunna fungera och det kommer vara svårare att kunna göra en planering. Detta kommer leda till att alla prov kommer sättas på veckan när vi är i skolan. Hur ska detta hjälpa eleverna eller lärarna? Vi elever och lärarna ska stressa en vecka och ha flera prov under veckans gång. Inga lärare kommer vilja ha prov på distans eftersom fusk förekommer väldigt ofta och även andra problem.

Detta kommer inte gynna eleverna heller på något sätt. Varannan vecka ska vi ha distans där det är mycket svårare att få hjälp och koncentrationen och pluggandet är inte alls på hög nivå. Ni politiker har antagligen inte ens frågat eleverna hur det är att ha distansundervisning. Under distansundervisningen får eleven inte lika mycket hjälp. Inte för att lärarna inte vill hjälpa oss utan att man får inte samma kontakt med lärarna. Det är svårare att be om hjälp och man kan inte fråga om allt utan måste välja ut sina frågor för det är svårare och mer komplicerat att få hjälp.

När ni väljer att skjuta fram skoldagen en timme, hur har ni tänkt med eleverna som har träningar efter skoltid eller bor långt iväg? Det blir stress till träningarna och tiden kommer inte kunna räcka till för lika mycket pluggande. Det lär bli stressigt mellan alla aktiviteter efter skolan och pendling för alla elever som bor långt iväg kommer hem senare. Ja, man kan skippa träningen men eleverna mår bra av att röra på sig och träffa sina vänner på träningarna. Ska ni ta bort ännu mer av det vi tycker är roligt?

Det här med att det blir trångt i skollokaler eller matsalen. Det är trångt i bussarna, på restaurangerna och på gatorna med. Dessutom valde inte Söderport och C4- eleverna att Milnergymnasiet skulle flytta till Söderport och C4, det valde Kristianstad kommun. Eftersom kommunen valde det ska de kunna ordna så att det fungerar, utan att vi elever ska drabbas och ska behöva ha distansundervisning och göra det problematiskt med vår skolgång och undervisning.

Slutligen vill jag säga att detta val ni gjort är fruktansvärt dåligt och ni har inte tänkt igenom det alls. 1:orna ska få gå i skolan, grundskolorna är fortfarande som vanligt. Kollektivtrafiken och proppfulla bussar får hålla på som vanligt, restauranger fortsätter som vanligt och resor utomlands får ske, men vi elever får inte ens gå i skolan. Tänk efter era val och låt inte vår skolgång drabbas av detta. De val ni gjort kommer inte ge någon skillnad utan kommer bara skapa mer problem. Gör om gör rätt och låt oss gå tillbaka till skolan.

Anonym elev

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.