Annons

Hälften av skåningarna lever med övervikt eller fetma

Vi svenskar blir alltmer överviktiga och stillasittande.
För att minska risk­faktorerna för hjärt-kärlsjukdom behöver skåningarna äta hälsosammare och röra på sig ofta, skriver representanter för Hjärt-Lungfonden.
Hälsa • Publicerad 13 juli 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Njut av sommaren – med säsongens frukter, bär och grönsaker och mycket rörelse. Det skriver representanter för Hjärt-Lungfonden.
Njut av sommaren – med säsongens frukter, bär och grönsaker och mycket rörelse. Det skriver representanter för Hjärt-Lungfonden.Foto: Christine Olsson/TT

Sommaren är för många skåningar en efterlängtad tid av återhämtning. Självklart ska vi unna oss att njuta av semestern. Genom att kombinera glass i solen med hälsosamma mat­vanor och motion kan upplevelsen till och med förbättras, samtidigt som vi stärks i både hjärta och själ.

En ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden visar att svenskarnas kännedom om rekommendationen att äta minst 500 gram frukt, grönsaker och bär per dag har ökat avsevärt de senaste åren. Över hälften av svenskarna, 53 procent, känner till rekommendationen i dag mot bara 40 procent för tre år sedan. Ändå är det endast två av tio svenskar som äter minst 500 gram frukt och grönsaker per dag. Många unga människor äter alldeles för mycket fet och sockerrik mat, saft, läsk och salt.

”Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats och i dag lever hela 51 procent av skåningarna med övervikt eller fetma.”
Annons

Forskning från Livsmedelsverket och Lunds universitet visar att över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje år om svenskarna följde Livsmedelsverkets kostråd – främst med fokus på att äta mer grönsaker, frukt, fibrer samt bra fetter och mindre salt. Ändå är hjärt-kärlsjukdom fortfarande den största dödsorsaken i Sverige. Stillasittande, övervikt och diabetes – som alla är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom – ökar dessutom i samhället.

Sedan 1980-talet har andelen svenskar med fetma tredubblats och i dag lever hela 51 procent av skåningarna med övervikt eller fetma. Andelen 11–15-åriga skolbarn med fetma i Sverige har femdubblats under de senaste tre decennierna.

Nu uppmanar vi alla skåningar att fortsätta njuta av sommaren – med säsongens frukter, bär och grönsaker på menyn och mycket rörelse. Tänk grönsaker som en bas på tallriken, där till exempel bönor och linser är både näringsrika och bidrar till att snabbt uppnå rekommenderad mängd grönsaker. Testa att grilla grönsaker av olika slag. Lägg sedan till potatis eller fullkornsvarianter av ris, pasta, gryn och sist kött eller fisk. Välj nyckelhåls­märkta livsmedel i butiken och experimentera gärna med vegetariska ­rätter. Cykla eller gå till stranden och ta en simtur innan du slår dig ner med kylväskan. På det sättet får hjärtat vara med – i många, många somrar till.

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Anette Jansson

Dietist, Hjärt-Lungfonden

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons