Annons

Har SD någon framtid?

Reflektion efter valet i Danmark 2022.
Politik • Publicerad 11 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti, på valnatten när det stod klart att de klarar spärren.
Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti, på valnatten när det stod klart att de klarar spärren.Foto: Philip Davali

Vid valet 2015 fick SD:s systerparti Dansk Folkeparti 21 procent och vid valet 2022 fick de 2,5 procent.

Orsaken till fallet var att vid valet 2015 stod integrations- och migrationspolitik högst upp på de danskar väljarnas agenda.

Annons

Valet 2022 var dessa frågor ej aktuella och Dansk Folkeparti, som har dominerat den danska invandringspolitiken i 20 år, fick 2,5 procent av väljarna och klarade precis riksdagsspärren som är 2 procent i Danmark.

Frågor som välfärden (sjukvården) och klimat och miljö låg högst upp på väljarnas agenda i valet 2022. I dessa frågor hade väljarna större förtroende för det röda laget. Valet blev en succé för de danska socialdemokraterna.

”Många av LO-folket har röstat på SD för deras invandrings-, integrations-, migrations- och kriminalpolitik, dessa frågor blir då inte aktuella vid valet 2026.”

Vad händer i Sverige 2026? Magdalena Andersson gör vad Mette Fredriksson gjorde i Danmark: accepterade SD:s profilfrågor invandring, integrations- och migrationspolitik och kriminalpolitik, och får då bort dessa frågor från den politiska agendan.

Många av LO-folket har röstat på SD för deras invandrings-, integrations-, migrations- och kriminalpolitik, dessa frågor blir då inte aktuella vid valet 2026.

Vad har SD som är ett populistiskt högerparti som står Svensk Näringsliv nära att erbjuda nu när frågor gällande invandring, integrations- och migrationspolitik och kriminalpolitik ej kommer att finnas på den politiska agendan eftersom det finns en bred politisk majoritet för frågorna i riksdagen.

Vilka frågor kan SD då attrahera LO-kollektivet med? Eller kommer man att åter lura väljarna med att man är det nya arbetarpartiet trots att man står organisationen Svensk Näringsliv nära precis som alla högerpartier gör.

Jerzy Michalski, Bromölla

Annons
Annons
Annons
Annons