Annons

Heléne Fritzon: Avgörande att vi stryper Putins krigskassa för att skydda Ukraina och Europa

I dag är det två år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Två år av död, förstörelse och övergrepp.
Rysslands invasion av Ukraina • Publicerad 24 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Heléne Fritzon (S) skriver om vikten av EU:s fortsatta sammanhållning för att stödja Ukraina i kriget mot invasionsmakten Ryssland.
Heléne Fritzon (S) skriver om vikten av EU:s fortsatta sammanhållning för att stödja Ukraina i kriget mot invasionsmakten Ryssland.Foto: Fredrik Persson / TT

Men också försök att splittra Sverige och övriga Europa genom höjda energipriser, cyberattacker och påverkansförsök. Ryssland har försökt knäcka den europeiska sammanhållningen genom att trissa upp gaspriser, sprida desinformation och höja konfliktnivån i våra samhällen. De har hittills inte lyckats. Jag ser som min största uppgift som Europaparlamentariker att fortsätta arbetet för ett Europa som håller ihop.

Vi har stöttat Ukraina ekonomiskt, militärt och humanitärt och de har nu påbörjat sin resa mot ett EU-medlemskap. Det svenska och europeiska stödet till Ukraina måste vara orubbligt. Det handlar ytterst också om vår egen säkerhet. Därför är det så viktigt att Sverige nu ökar sitt militära stöd till Ukraina.

Annons

Det är också vår skyldighet att göra allt vi kan för att försvaga Ryssland genom att stoppa Putins finansiering av kriget.

De kraftfulla sanktionspaketen mot Ryssland har spelat en viktig roll. Putins oligarker ska inte kunna göra affärer med Europa. Nu presenteras också det trettonde sanktionspaketet.

Samtidigt vet vi att det kommer krävas mer. Innan jul kom ny data som pekar på att EU:s sanktioner kringgås och att fossila bränslen som olja och gas importeras via andra länder, såsom Indien. Det bidrar till att Rysslands exportinkomster ökar igen. Det är oacceptabelt och vi måste fortsätta arbetet för att täppa igen läckorna. Ett viktig steg måste vara ursprungsmärkning av all oljeimport till Europa.

Vi måste också ta kampen mot Europas beroende av oljan och gasen som fyller den ryska krigskassan: efter Putins fullskaliga invasion av Ukraina kom en studie som visar att Ryssland på en dag tjänade tillräckligt med pengar på europeiska energisubventioner för att betala årslöner till över 1 000 soldater. Tvärtemot vad Sverigedemokraterna säger måste vi därför fortsätta arbetet med att minska användningen av fossila bränslen.

Vi lever i en helt ny tid efter 24 februari 2022. Vi har krig i Europa. I Ukraina slåss unga män och kvinnor för sina liv och sin frihet – och för hela Europas säkerhet.

Sverige har en lång tradition av internationellt arbete för fred och frihet. Det ska vi vara stolta över. Som svensk socialdemokrat i Europaparlamentet kommer jag stå upp för en politik som stöttar Ukrainarnas kamp och bidrar till en säkrare, fredligare och hållbarare värld för våra barn och barnbarns skull. Det är vårt löfte i Europavalet 9:e juni.

Heléne Fritzon (S)

Europaparlamentet

”De har hittills inte lyckats. Jag ser som min största uppgift som Europaparlamentariker att fortsätta arbetet för ett Europa som håller ihop.”
Annons
Annons
Annons
Annons