Annons

”Historien om Sverige” är fixerad vid Mälardalen

I SVT:s storsatsning Historien om Sverige har de tidigaste stenåldersbosättningarna i Sverige, vid Mölleröd vid Finjasjön, utelämnats.
Äldsta bosättningen • Publicerad 6 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Historien om Sverige” får kritik för att vara svårt fixerad vid Mälardalens historia. Foto: Montage/SVT
”Historien om Sverige” får kritik för att vara svårt fixerad vid Mälardalens historia. Foto: Montage/SVTFoto: montage

Detta har uppmärksammats i Kb/NSk av Kenth Olsson den 25/11 och Bjarne Öhling dem 2/12, 2023. Detta åsidosättande förvånar mig inte ett dugg.

Seriens 300 experter har, med all tydlighet, inte satt sig ner och försökt skriva en gemensam berättelse om Sverige. Snarare har de lyft fram sina egna specialkompetenser och den forskning de bedriver. Urvalet blir skevt och selektivt, och långt ifrån representativt. Det blir många lösryckta sekvenser utan någon röd tråd. Ingen expert har bosättningarna vid Finjasjön bland sina käpphästar och därför finns dessa inte med. Man kan också ana en styrning från vissa lärosäten.

Annons

En central fråga är om Historien om Sverige ens borde ha spelats in. Vad serien kostat är okänt, men vi kan utgå från att det varit dyrt. Seriens titel är i bestämd form och kontentan blir att detta är historien om Sverige. Inget kan vara mera fel. Sverige som nationalstat, och dess medborgare med en svensk identitet, är en produkt av 1800-talet, och har bland anna Napoleons imperiebyggande och förlusten av Finland 1809 som bakgrund.

Tidigare identifierade man sig vanligen inte som svensk. Istället kunde identiteten finnas i byn, socknen, häradet, landskapet, ståndet, skrået eller religionen. Hur Sverige blev till är egentligen många historier och att samla dessa inom 10 entimmarssprogram blir futtigt. Serien är också i stort ett plagiat av den danska Historien om Danmark som sändes 2017.

Fantasilöst så det förslår att man inte kan skapa något själv! Mycket av budgeten måste ha lagts på drönarflygningar och de inspelade sekvenser där man försökt levandegöra historien. Detta har vi sett åtskilliga gånger tidigare med blandat resultat.

I avsnitt 3 fick vi se korta sekvenser om Gotland, Uppåkra, Västergötland och Jämtland.

Sedan var det i princip bara Mälardalen, Birka och Gamla Uppsala, och områden som kunde relateras dit, det vill säga norra Norge, Ösel och Ryssland. Om Birka och Gamla Uppsala har vi väl hört tillräckligt, men denna mälardalsfixering har vi tyvärr sett så många gånger tidigare. Den överskuggar all historia från andra delar av landet, med andra platser och berättelser som är minst lika intressanta och relevanta. Man kan mycket väl berätta historien om vikingatiden i Sverige utan att nämna Birka och Gamla Uppsala. I avsnitt 5, tiden 1361-1560, handlar halva programmet om Gustav Vasa.

Tråkigt! Det kan nämnas att cirka 23 procent av Sveriges befolkning idag bor inom områden som inte var svenska 1523 när Gustav Vasa blev kung.

Historien om Sverige kan lätt uppfattas som, eller göras om till, en historisk kanon och detta utgör en fara. Medborgarna har rätt till sin egen historia, och att lära sig mer om de epoker, regioner, människor eller händelser som skapat den. Detta skall inte styras av statsmakterna eller politikerna, och inte tvingas in i något så primitivt som en kanon. Det är ytterst en demokratisk fråga.

Bertil Helgesson

Fil Dr/Arkeolog

Annons
Annons
Annons
Annons