Annons

Historiens dom

Ärade läsare, bered er på en insändare bestående av till lika delar siande och tyckande, skriver Martin Uggla, Kristianstad.
Arkitektur • Publicerad 4 juni 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vacker?
Vacker?Foto: Johan Nilsson/TT

Som kommersiellt initiativ är C4 Shopping uppenbarligen vida överlägset Galleria Boulevard, men som produkt av mänsklig verksamhet förtjänar den förra knappt att behandlas under samma rubrik som den senare. Det vill säga, under rubriken arkitektur.

Galleria Boulevard är, säga vad man vill, en individ. Anläggningen är storskalig, men trots allt anpassad efter sin omgivning. Tänk exempelvis på utsikten från den öst-västliga passagen över kanalen och ned mot Lasarettsboulevarden. Den befarade ”baksidan” mot kanalen är minst lika omsorgsfullt utformad som den förväntade ”framsidan” mot Östra Boulevarden. Parkeringshusets fasad mot denna gata är kanske inte direkt uppmuntrande, men nu när de nyplanterade träden hunnit bli stora har gatubilden förändrats drastiskt.

Annons

Mellandelens gulinfärgade betong är ett rent ut sagt vackert material, tycker jag. Det enda iögonenfallande fula på byggnadskomplexet är emblemet. Dessutom är det sorgligt att del C över huvud taget byggdes, dels för att byggnaden står oanvänd, dels för att siktlinjen mellan teatern och lvsk-området har brutits. Till sist anser jag att det är ett slöseri med en vidunderlig utsikt att använda parkeringshusets översta plan till parkering, när man skulle kunna utnyttja utrymmet till en servering under öppen himmel. Tänk er att äta och dricka gott däruppe en varm sommarkväll!

Historiens dom över dem som beslutade om respektive ritade Galleria Boulevard kommer att bli mildare än samtidens. Gissar jag.

Och förresten… bevara Malmströms!

Martin Uggla

Kristianstad

Annons
Annons
Annons
Annons