Annons

Hjälp till att skydda dina anhöriga mot bedragarna

I många år har vi läst hur bedragare lurar till sig pengar på alla möjliga sätt. Via telefon, dator, vid dörren och via SMS.
Bedrägerier • Publicerad 28 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten manar till att hjälpa äldre anhöriga så att de inte blir lurade.
Skribenten manar till att hjälpa äldre anhöriga så att de inte blir lurade.Foto: Privat

Dom flesta är oskyldiga gamla som inte har vuxit upp med data och mobiltelefoni och är ett lätt byte. Dom är också många gånger godtrogna och litar på folk. När någon ringer ifrån olika instanser litar man på att det är korrekta uppgifter som ges.

Men det blir fler och fler som luras, trots att polisen varnar på olika sätt ser man inget slut på det hela. Det står nu nästan dagligen att nya personer luras. Kan man inte som anhörig eller vän prata, prata och prata om att inte släppa in någon obehörig som ringer på dörren, att lägga på luren när någon från olika myndigheter ringer. Vi vet att banken inte ringer för att korrigera fel på kontot. Att polisen inte ringer och varnar för tjuvar och banditer. Att hyresvärden inte skickar hantverkare utan att meddela detta i förväg. Att hemtjänsten inte skickar främlingar med falsk identitetshandling utan att ha någon behörig med sig.

Annons

Att man aldrig ger ut bankkonto nummer och BankID via telefon eller datorer. Be dom då ta kontakt med din anhörig om dom vill komma åt dina konton. Jag påtalade mycket för mor och svärmor att inte öppna dörren om dom inte visste att någon som dom känner skulle komma. Vi satte en lapp på dörren ”Fråga vem det är innan du öppnar! Låter det obekant öppna INTE”. Som tur är hade de dom inte BankID.

Man kan sätta en lapp på telefonen att lägg på luren om du inte känner personen. Att om någon ringer på okänt nummer eller annat nummer än det du har inlagt i mobilen, svara inte! SMS:ar någon på okänt nummer och påstår att det är en anhörig som behöver pengar genom swish gör inget. En dotter, son, barnbarn eller anhörig ringer om dom behöver pengar.

Jag begriper inte hur man kan swisha 25 000 kronor till en dotter, son eller barnbarn som behöver pengar snabbt? Tar man inte kontakt med dessa först innan man swishar? Hur lite summan än är så gör man väl det? Och hur kan mottagaren ha en swish som inte går att spåra?

Nu måste alla hjälpas åt att hjälpa dom som inte förstår hur enkelt man kan bli lurad, att många är bedragare. Sätt lappar vid telefon att alltid ta kontakt med anhörig om det inte känns rätt.

Banker och polis utforma enkla informationer som lätt kan sättas vid telefonen och på dörren så bedrägerierna upphör. Det borde inte vara så svårt.

Har någon andra idéer, hjälp dina anhöriga!

Helen S

”Man kan sätta en lapp på telefonen att lägg på luren om du inte känner personen. Att om någon ringer på okänt nummer eller annat nummer än det du har inlagt i mobilen, svara inte!”
Annons
Annons
Annons
Annons