Annons

Hjälp ukrainarna – de är inte här för att de vill

Jag driver en mötesplats för Ukrainare inne i Kristianstad, Kreativt Vardagsrum.
Ukraina • Publicerad 1 november 2022
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukrainarna som kommer hit har inga privilegier förutom att åka buss gratis – och den förmånen försvinner idag, den 1 november.
Ukrainarna som kommer hit har inga privilegier förutom att åka buss gratis – och den förmånen försvinner idag, den 1 november.Foto: Mikael Persson

Denna veckan har det kommit in människor från Ukraina som kommit direkt från Migrationsverket på Björkhem, de är ledsna, gråter förtvivlat och säger: ”Alla myndigheter i Sverige hatar människor från Ukraina”.

Ni undrar då varför, jo det ska jag berätta. De går till Migrationsverket och ber om särskilt bidrag till underkläder, nya vinterkläder till barnen, nya vinterskor till sig själv. Får då ett kränkt svar tillbaka, vi vill se ditt ukrainska konto? Hur ska de kunna visa det? De har redan skrivit under med heder och samvete att de inte har några pengar med sig. Det finns en del som kan visa sitt konto, det står 0 kronor. Då säger Migrationsverket att de kan gå till Röda korset för där är det gratis. De har 61 kronor om dagen, det räcker knappt till mat, ännu mindre till blöjor och underkläder – eller det finns kanske på Röda korset?

Annons

Jag betalar skatt, donerar till Stadsmission, Röda korset, Rädda barnen och FN-föreningen, jag driver en mötesplats utan ekonomisk hjälp från myndigheter, tyvärr har jag inte pengar att ge dem till mat, kläder med mera. Hur är det möjligt att det får gå till så här?

”Respektera människor som kommer hit, de vill inte vara här men har inget val.”

Ukrainare som kommer hit har inga privilegier mer än att de fick åka buss gratis, det är slut med det nu. Från och med 1 november ska det kosta, så nu kan de inte komma till våra mötesplatser. De kanske kan få ett bidrag till buss från Migrationsverket, om de har tur. De får inte gå till socialen och söka hjälp, de får ingen bostadshjälp om man inte åker till Malmö transitboende först, och då hamnar man var som helst i Sverige. Där vi inte kan hjälpa dem som vi hjälpt hit. Ska det vara så här, ska de känna sig som lågt stående varelser? Är det rätt? Nej, det är det inte!

Respektera människor som kommer hit, de vill inte vara här men har inget val. Så Migrationsverket, skärp er. Visa människor respekt, tala trevligt till dem och inte bara när vi svenskar är med dit. De har inte valt krig, de vill hem till sina nära och kära så fort de kan, men tills dess vill de bara kunna få må bra, få lite hjälp att överleva här.

Om ni vill hjälpa oss, kontakta Kreativt Vardagsrum.

Reneé Bertilsson

Annons
Annons
Annons
Annons