Annons

Hög tid att prioritera kollektivtrafiken!

Beroende på var du bor kan tåg- och busstider variera med flera timmar, eller inte gå alls för den delen.
Tillgänglighet • Publicerad 8 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den student som ska ta tåget från Lund till Kristianstad på en helg måste åka som senast 23.42. Ännu värre är det för den som ska till Osby.
Den student som ska ta tåget från Lund till Kristianstad på en helg måste åka som senast 23.42. Ännu värre är det för den som ska till Osby.Foto: Johan Nilsson/TT

I Skåne har priserna dessutom ökat kraftigt på senare år. Den första januari i år chockhöjdes exempelvis priserna på kollektivtrafiken med nästan 10 procent. För en student som månadspendlar från till exempel Kristianstad eller Helsingborg till Lund innebär det en kostnadsökning på närmare 100 kronor i månaden. Sommarkortet är ett ytterligare exempel som i år höjs med 80 kronor jämfört med föregående år.

Mellan 2000 och 2021 ökade priset i Sveriges lokaltrafik med 139 procent, enligt SCB. Det kan jämföras med att bensinen blev 71 procent dyrare under samma period. I en tid av klimatförändringar och höjda priser är det hög tid att kollektivtrafiken prioriteras och sätts i första rum.

Annons

De chockhöjda priserna bör dras tillbaka och sommarkortet bli gratis för alla unga upp till 19 år.

Kollektivtrafik är en nödvändighet för många unga. I en tid då det blivit allt dyrare att ta körkort och bränslepriserna ökar kan kollektivtrafiken vara en ung skånings enda möjlighet för ett levande socialt liv. Fungerande kollektivtrafik även senare på kvällen är också en säkerhetsinsats då långa väntetider på ensliga stationer gör att många unga riskerar att hamna i utsatta situationer ensamma på en perrong väntande på morgontåget.

”Att åka kollektivt borde vara ett självklart alternativ till bilen i en tid av klimatförändringar och hög inflation.”

Centerpartiets ungdomsförbund i Skåne vill att Regionen ser över så att kollektivtrafik nattetid prioriteras i hela regionen, även i de centrala och östliga delarna så att vi ger Skånes unga en ärlig chans till ett tryggt och socialt liv. För studenter i Lund blir det inga normala studentikosa äventyr, bor du i Kristianstad måste du hinna med sista tåget 23.42 även på helgen, mer än två timmar innan ordinarie studentverksamhet stänger (för att inte nämna Osby där du behöver lämna redan 22.02).

Till och med Region Skåne konstaterar att tillgången till kollektivtrafik sjunker, framförallt i Skånes centrala och östra delar.

Att åka kollektivt borde vara ett självklart alternativ till bilen i en tid av klimatförändringar och hög inflation. Regionen, som idag styrs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna väljer dock att dra in många av de bussar och tåglinjer som är helt nödvändiga för många unga i Skåne och chockhöja priserna. Det är dags att ändra politisk riktning och prioritera kollektivtrafiken!

Erik Ovesson, distriktsordförande CUF Skåne

Antoni Wegemo, vice distriktsordförande CUF Skåne

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons