Annons

Högerns nedskärningar slår hårt mot i Skåne

Med ett regionstyre som monterar ner skånsk sjukvård och en regering som inte prioriterar sjukvården har Skåne blivit ett dystert skyltfönster för Tidösverige. Här växer vårdköerna samtidigt som ekonomin är i fritt fall.
Vården i Skåne • Publicerad 5 juni 2024 • Uppdaterad 5 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är samma partier som styr i riksdagen och i Region Skåne: Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. De är i färd med att genomföra kraftiga nedskärningar på Skånes sjukhus samtidigt som de monterar ner delar av primärvården. Den skånska sjukvården har sparpaket på över 2,3 miljarder kronor, vilket är extra allvarligt med tanke på att vårdköerna redan är långa och tillgängligheten är längre i Skåne än i övriga landet.

Regionfullmäktige Skåne

Henrik Fritzon, S, 2:e vice ordförande regionstyrelsen
Regionfullmäktige Skåne Henrik Fritzon, S, 2:e vice ordförande regionstyrelsenFoto: Mikael Persson

De som drabbas av den här sjukvårdskrisen är som vanligt de mest utsatta. Det är oroliga skåningar som inte kommer fram till vården när de behöver den och det är patienter med färdiga diagnoser som inte får behandling inom den tid de borde.

Anna Wallentheim (S) slår larm om den skånska vården.
Anna Wallentheim (S) slår larm om den skånska vården.Foto: Helén Fingalsson
Annons

I Region Skåne har de styrande partierna tappat kontrollen över ekonomin, vilket lett till rekordstora underskott och att man måste låna till driften. Regeringen slår sig för bröstet och hävdar att den värnar sjukvården genom att anslå sex miljarder i statsanslag till hela Sverige. Men det är långt ifrån tillräckligt och skulle inte täcka det skånska budgetgapet ens om hela anslaget gick till bara Region Skåne.

Miljardunderskotten leder i sin tur till nedskärningar. Det ligger just nu stora sparkrav på samtliga sjukhus, Hässleholms sjukhus förväntas spara 55 miljoner kronor och i Kristianstad ska CSK spara 215 miljoner kronor. Samtidigt genomförs kraftiga personalneddragningar på Skånes universitetssjukhus där 640 tjänster ska bort under året.

Även primärvården drabbas hårt. Beslut har fattats om att stänga vårdcentralsfilialen i Hästveda och avlöva vårdcentralen i Degeberga. Barnmorskemottagningarna i Knislinge, Åhus och Osby stängdes i höstas. Och fler nedskärningar på vårdcentralerna är att vänta med bland annat planerade personalneddragningar med 70-80 tjänster.

För att vända krisen måste det bli ett stopp för nedskärningarna i den skånska vården. Istället krävs kraftiga resurstillskott. Den skånska sjukvårdskrisen visar hur illa det kan gå när högern har makten både i landet och i regionen.

Henrik Fritzon

Gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne

Anna Wallentheim

Riksdagsledamot för Socialdemokraterna

”I Region Skåne har de styrande partierna tappat kontrollen över ekonomin, vilket lett till rekordstora underskott och att man måste låna till driften.”
Annons
Annons
Annons
Annons