Annons

Högskolan lyfter inte centrum – stoppa utpressningen

Argumentet att högskolan i Kristianstad skall ” lyfta centrum” kommer inte att ske. Många är de ja-sägare som ställer sig i ledet och i kör skanderar att flytten är bra för Kristianstads centrum.
Kristianstad högskola • Publicerad 20 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skiss för hur den nya högskolan ska se ut. På bilden entré Hästtorget.
Skiss för hur den nya högskolan ska se ut. På bilden entré Hästtorget.Foto: Sesam Arkitekter

Vad menar man med detta populistiska argument. Hur kommer lyftet att se ut rent praktiskt? Kommer affärerna vid C4 shopping och vid Härlövs handelsområde att flytta tillbaka till centrum när högskolan öppnas i Boulevardkomplexet. Att centrum har tomma affärslokaler beror ju på att man byggde nya affärsområden i ytterområdena som är lättillgängliga och har bra parkeringsplatser. Det är mycket svårare att parkera i innerstan.

När man byggde Galleria Boulevard argumenterade man på precis samma sätt, stan skulle blomstra och utvecklas, men av detta bidde det ingenting, det är som kejsarens nya kläder.

Annons

Att ha både två stora handelsområden i ytterområdena, samtidigt som stora livsmedelsaffärer ligger utanför city med bra parkeringsplatser och samtidigt skapa en blomstrande innerstad är en ekvation som inte går ihop. Befolkningen i Kristianstad räcker inte till, det är för få invånare.

Inte ens i storstaden Malmö vid campusen i västra hamnen har det skett ett lyft, då studenterna inte är en tillräckligt stark ekonomisk konsumentgrupp.

Bygget kommer att kosta cirka 2 miljarder och inte 800 -1000 miljoner kronor som högskolan har aviserat. Det skulle verkligen sticka ut om man håll budgeten.

Att kommunpolitikerna är positiva till att högskolan stannar i Kristianstad är inget som förvånar då de har upplevt utpressningen då man undersökte möjligheten att flytta högskolan till Hässleholm. Skatteintäkterna och högskolan är viktig för alla oss som bor i Kristianstad. De lokala politikerna sitter i en rävsax. Kritik mot högskolan kan leda till att högskolan väljer en annan mera följsam kommun.

Min förhoppning är att alla de lokala politikerna kontaktar riksdagspolitikerna och framför att det inte är rätt, det fungerar inte att högskolestyrelserna får besluta om nybygge och var man skall bygga högskolor och universitet. Regeringen borde ha denna beslutanderätten, det handlar om hur man skall prioritera användandet av våra skattepengar och att högskolestyrelser inte skall ha möjligheten att utpressa och ställa kommuner mot varandra, som man gjort i detta fallet. Högskolans uppgift är att forska, undervisa och samarbeta med Krinova, företag och institutioner, inte att flumma med att lyfta centrum. Ett integrationsarbeta med Lingenässkolan och Gamlegården är inget som högskolan satsar på, men en sådan satsning skulle lyfta och stärka Kristianstad. För här finns ett stort behov.

Använd de 2 miljarderna som ”campus onödig” kommer att kosta till att öppna Psykakuten dygnet runt och att förbättra cancervården i Skåne som är en av de sämsta i Sverige.

Bengt Nilsson

Fjälkinge

”Högskolans uppgift är att forska, undervisa och samarbeta med Krinova, företag och institutioner, inte att flumma med att lyfta centrum.”
Annons
Annons
Annons
Annons