Annons

Huaröd drabbas åter: ”Julgranens frånvaro gör folk förbannade”

Huaröd har återigen drabbats av nedskärningar, denna gången gäller det årets julgran. Det kan tyckas vara en småsak att protestera om, men det handlar inte längre om julgranen, det är en principsak.
Publicerad 23 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Huaröd, en ort drabbad av nedskärningar.
Huaröd, en ort drabbad av nedskärningar.Foto: undefined

Öppen debatt till tekniska nämnden, Avdelningschef Rickard Wilhelmssson.

Det är en fråga som berör många mindre orter som liksom Huaröd, endast har erfarenhet av neddragningar av kommunala åtagande på landsbygden.

Julmys runt granen, som här på Stortorget i Hässleholm, blir inte möjligt i Huaröd i år.
Julmys runt granen, som här på Stortorget i Hässleholm, blir inte möjligt i Huaröd i år.
Annons

Gäller det inte nedläggning av skola så är det badet som ständigt står under nedläggningshot.

Tekniska nämnden underskattar värdet och glädjen vi känner av att få lite ljus i mörkret av Julgranen på vårt torg, i vår allt mer tynande tillvaro på Landsbygden, där inga satsningar görs över huvud taget.

Julgranens frånvaro gör folk otroligt förbannade. Det blir helt enkelt droppen som får bägaren att rinna över.

Vi har försökt nå Rickard Wilhelmssson för att få svar på de frågor som uppstått när vi via Kristianstadsbladet fått veta att Huaröd blir utan julgran i år. Vi erbjöd ett möte för att diskutera förslag på lösning för oss, men kan bara beklaga att det inte blir något möte och något förslag vill man inte ha.

Därför kommer frågor och förslag här.

1. Varför har inte berörda orter (via Byalag eller andra föreningar) fått meddelande från tekniska nämnden om detta i förväg? Vi hade då kunnat komma fram till en lösning som gagnar alla.

2. På vilka grunder har Huaröd valts bort?

Ni hänvisar till att julgranen från och med nu nu endast ska stå på kommunal mark.Varför då, om det finns mångåriga överenskommelser som fungerar? I Huaröd äger kyrkan marken och tillhandahåller säker el. Frågan blir då, har kyrkan protesterat emot att upplåta marken på ”vårt torg”? Om inte, då faller ju det argumentet bort.

3. Ni ska spara in och hålla budgeten.”Kristianstads centrum ska pyntas till påsk” står det på er hemsida. Beslutet talar sitt tydliga språk om tekniska nämndens prioriteringar! 10 extra miljoner tilldelades också tidigare till samma förvaltning för att ”satsa på utemiljön”…

Men den punkt som väcker mest anstöt är att två förvaltningar inom samma kommun, den ena ett vinstdrivande AB, inte har kunnat prata sig fram till ett avtal angående ett hyreskontrakt som missats att sägas upp. Där går nu våra surt förvärvade skattekronor till att för dyra pengar betala för en lokal man inte använder. Det är stor synd och skam. Jag vet att svaret blir att det inte är samma kassa. Men där har ni fel. I grunden är det våra gemensamma skattekronor. Men någon julgran blir det inte.

Annons

Så kommer vårt förslag på lösning:

I Huaröd har ett par huarödsbor erbjudit sig att ordna gran och transport till vårt torg. Ni kan bättra på ert anseende genom att ni kommer och sätter upp den belysning som är inköpt och finns i ert förvar för vår räkning. Det är det minsta ni kan göra. Vi uppmanar också de andra byarna som bivit utan gran att begära detsamma.

Bodil Fredriksson

Ordförande Huaröds Byalag

Annons
Annons
Annons
Annons