Annons

Hur hade Centern tänkt finansiera alla verksamheter?

Centerpartiet i Region Skåne väljer att attackera Sverigedemokraterna den 3 juni och avsäger sig samtidigt helt eget politiskt ansvar för den politik de själva fört under de senaste åren.
Vård • Publicerad 13 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet gick ut inför valet 2022 med vallöftet att inte höja skatten, likaså planerade de inte för det i sin budget för 2023.
Centerpartiet gick ut inför valet 2022 med vallöftet att inte höja skatten, likaså planerade de inte för det i sin budget för 2023.Foto: Johan Nilsson/TT

När Centerpartiet satt i styret under 2018-2022 så fanns det inget större intresse för den regionala primärvården på landsbygden. I Centerpartiets valprogram 2022 finns inte ett enda förslag på området. Det klingar väldigt falskt att ni nu helt plötsligt efter valet vill till varje pris behålla alla verksamheter, oavsett driftform och resultat, på bekostnad av patientsäkerhet och god arbetsmiljö för våra medarbetare. Centerpartiets starka sida har aldrig varit sunt förnuft och ekonomisk hushållning och värre har det blivit i opposition.

”Då är ju den brännande miljonfrågan hur Centerpartiet hade tänkt finansiera alla de verksamheter dem nu, när de inte sitter kvar i styret plötsligt påstår sig vurma om.”

Under förra mandatperioden var centerpartisten Birte Sandberg ordförande i primärvårdsnämnden, och undanhöll snarare för nämnden prognosen om de kraftigt ekonomiska tuffa tider som väntade när statsbidragen och de temporära ersättningarna för vaccinationer skulle upphöra efter pandemin. Centerpartiet gick ut inför valet 2022 med vallöftet att inte höja skatten, likaså planerade de inte för det i sin budget för 2023. Då är ju den brännande miljonfrågan hur Centerpartiet hade tänkt finansiera alla de verksamheter dem nu, när de inte sitter kvar i styret plötsligt påstår sig vurma om. Till skillnad från Centerpartiet så står vi upp för hela Skåne, inte bara utvalda delar när det passar. I jämförelse med Centerpartiet som haft fyra år på sig att få igenom sin så kallade landsbygdsvänliga politik inom sjukvården så sitter vi inte med i ett styre eller innehar någon ordförandepost där vi har samma direkta möjlighet att påverka som de haft.

Annons

Det skulle vara passande med lite självrannsakan och ödmjukhet i tuffa ekonomiska tider att ett tidigare borgerligt parti som haft alla chanser i världen att förändra. Det hade gagnat skåningarna mer att ni landar i verkligheten och tar ansvar, snarare än att ni tillsammans med Socialdemokraterna och andra vänsterpartier försöker lura väljare med tomma luftslott och investeringar som kräver kapital som ni inte har.

Marlen Ottesen (SD), regionråd

Jacqueline Maly (SD), ledamot och gruppledare för Sverigedemokraterna i Primärvårdsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons