Annons

Hur kan vi gräsrötter få till stånd en förändring?

Carl-Johan Bauler ställer i NSk den 29 augusti frågan: Hur ser din ”gått åt helvete lista” ut?
Demokrati • Publicerad 1 september 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har den representativa demokratin spelat ut sin rätt?
Har den representativa demokratin spelat ut sin rätt?Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han presenterar därefter sin lista. En lista som jag tror många av oss gräsrötter kan instämma i. Nå låt oss i positiv anda notera att delar av det vi kallar ”tredje statsmakten” som otvetydigt har en viktig roll i det vi kallar vår demokrati kan tala klarspråk.

Vår chefredaktör skriver som slutkläm i sitt inlägg:

Annons

”Dock och trots allt: Inget är kört. Framtidstro måste vara den enda tro som alla som har fått förmånen av att få leva i Sverige skulle kunna förenas under. Den politiker som lyckas förmedla detta tillsammans med trovärdiga (oavsett hur obekväma) lösningar på 'gått åt helvete listan' får min röst.”

Den politiker som efterlyses är det dessvärre många av oss gräsrötter som inte ens ser skuggan av kanske inte heller vår chefredaktör. För övrigt när vi vid valurnorna lämnar ifrån oss vår makt röstar vi i huvudsak på partier.

”Kan vi med våra röster, med tanke på det politiska sjabbel vi ser, få en absolut nödvändig förändring i svensk politik till stånd?”

Själv har undertecknad bett om råd av människor jag mött och ställt frågan:

Kan vi med våra röster, med tanke på det politiska sjabbel vi ser, få en absolut nödvändig förändring i svensk politik till stånd?

Ja med tanke på vår vacklande representativa demokrati måste frågan ställas och debatteras.

På tal om val och demokrati tillåter sig undertecknad ha en synpunkt på tidningens insändarsida där tydligen trängsel tycks råda.

Ställ politikerna mot väggen och låt i högre grad väljare och gräsrötter komma till tals med sina synpunkter och frågor. Utöka insändarsidorna är naturligtvis också en möjlighet.

Till sist Roger Osborn:

Bestående demokratier föds alltid underifrån och måste alltid omskapas för att överleva.

Ronny Larsson i Kvistalånga

Annons
Annons
Annons
Annons