Annons

Hur rättfärdigar ni beslutet att lägga ner landsbygden?

Jag är nyinflyttad Huarödsbo som valde att flytta från skogen, för att på ålderns höst och ett pensionärsliv, bo i en tätort med samhällsservice som affär, kollektivtrafik, bad och inte minst en skola som säkrar upp för barnfamiljer så att landsbygden kan blomstra och utvecklas. En by med med en extraordinär bykänsla, en sammanhållning som går utöver det vanliga, skriver Bodil Fredriksson.
Landsbygden • Publicerad 14 april 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bodil Fredriksson,  Huaröds Lanthandel.
Bodil Fredriksson, Huaröds Lanthandel.Foto: Tommy Svensson

Jag är uppväxt ute på landet, med Degeberga som basort. Huarödsandan var och är, ett begrepp som alltid varit känt och som jag växt upp med. När jag började arbeta i Lanthandeln för drygt fyra år sen, fick jag uppleva den på riktigt. Därför var valet enkelt när jag började planera för mitt liv som pensionär.

Jag hade tur som kunde köpa en fastighet här. De flesta hus blir nämligen snabbt sålda och det är i huvudsak barnfamiljer som flyttar hit.

”Man vill få oss att tro att barnfamiljerna väljer bort Huaröds skola när det i själva verket är kommunen själv som rationaliserat bort valmöjligheterna och familjerna inte har något val kvar, att välja Huaröds skola”
Annons

Nu ska kommunen lägga ner skolan. Man har fattat beslut på lösa grunder. Det skulle verkligen vara intressant att läsa beslutsunderlagen, men grundat på den sammanfattning som redovisas, talar det om att politikerna är ute och cyklar. Man vill få oss att tro att barnfamiljerna väljer bort Huaröds skola när det i själva verket är kommunen själv som rationaliserat bort valmöjligheterna och familjerna inte har något val kvar, att välja Huaröds skola. Det är oanständigt!

Kommunen vill också avveckla Huaröds friluftsbad. En liten pärla som ligger naturskönt. Att det är slitet och nergånget är motiveringen. Även här har kommunen själv försatt sig i den situationen genom att underlåta att sköta underhållet genom åren.

”På vilket sätt tycker ni politiker i denna kommunen, att ni kan rättfärdiga era beslut och lägga ner landsbygden?”

Jag såg framför mig att kunna ta med mina barnbarn till badet när de hälsar på mig i Huaröd. Nu får jag finna mig i att kommunen hellre satsar på ett nytt badhus, ett skrytbygge i centrala Kristianstad, där det redan finns ett fint, anrikt gammalt badhus.

Och den usla kollektivtrafiken som landsbygden (läs Huaröd) får hålla tillgodo med, är det svårt att få det att gå ihop, att kunna nyttja den samhällsservice vi alla betalar kommunalskatt till.

Jag brinner för landsbygden. I hela mitt liv har jag på olika sätt, kämpat för att landsbygden ska leva. På vilket sätt tycker ni politiker i denna kommunen, att ni kan rättfärdiga era beslut och lägga ner landsbygden?

Vi betalar ju alla samma kommunalskatt!

Bodil Fredriksson

Huaröd

Annons
Annons
Annons
Annons