Annons
Nyheter

Hur sover politikerna om natten?

Företagande/ Det sociala skyddsnätet fungerar inte för småföretagare. Vi informerar om detta för att våra medlemmar ska kunna överleva, skriver Småföretagarnas Riksförbund.
Publicerad 21 maj 2015
Småföretagare som blir långvarigt sjuka kan få så dålig ekonomi att de behöver söka socialbidrag, skriver Småföretagarnas Riksförbund. Foto: TT
Småföretagare som blir långvarigt sjuka kan få så dålig ekonomi att de behöver söka socialbidrag, skriver Småföretagarnas Riksförbund. Foto: TT

Hur är det möjligt för våra folkvalda politiker att sova gott om natten och veta att enmans- och småföretagare kan få en så dålig ekonomi vid långvarig sjukdom eller arbetslöshet att de behöver söka socialbidrag.

Småföretagarnas Riksförbund informerar om hur det sociala skyddsnätet med bland annat pensioner, sjukpenning och arbetslöshetsersättning fungerar eller snarare inte fungerar för enmans- och småföretagare. Det här gör vi för att våra medlemmar ska kunna överleva och fortsätta driva sina företag även när de blir långvarigt sjuka. I dag är det långt ifrån alla företagare som vet hur illa det kan gå vid långvarig sjukdom eller vid arbetslöshet. Det finns så många märkliga regler, till och med olika regler mellan företagare, beroende på vilken företagsform man väljer.

Annons

Det är både diskriminerande och förolämpande mot de människor som anställer fler medarbetare än storföretagen. Fyra av fem nya jobb har skapats i småföretagen under de senaste tjugo åren. Och det här vet politikerna. Småföretagarna samtalar ofta med dem och berättar hur både sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen fungerar för småföretagare. Intresset bland flera politiker är stort. Men det händer ingenting.

Hittills har den positiva trenden, att det är i småföretagen som de nya jobben skapas, bibehållits. Men nu känner vi en viss oro inför framtiden. Nyligen sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), att hon inte utesluter att utöka det redan för småföretagen tunga sjuklöneansvaret på två veckor. Kommer hon att föreslå tre veckor? Det skulle i så fall bli dödsstöten för nyanställningar i småföretagen. För vem vågar anställa och riskera att få betala sjuklön om den anställde bryter benet på sin fritid? Då ska företagaren jobba dubbelt, samtidigt som han/hon ska betala sjuklön för sina anställda (80 procent av lönen) i två veckor. Bättre vore att slopa båda veckorna för företag med upp till tio anställda. Då skulle företagen våga anställa.

Vi i Småföretagarnas Riksförbund har lång erfarenhet av småföretagande. Hur lång erfarenhet har Annika Strandhäll och tänker hon överhuvudtaget på hur sjuklöneansvaret drabbar småföretagare med några få anställda?

”I dag är det långt ifrån alla företagare som vet hur illa det kan gå vid långvarig sjukdom eller vid arbetslöshet.”

Leif Svensson

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons