Annons

Husägare, satsa på solceller – det lönar sig!

Malin Lernfelt har rätt i att solceller är mörka eftersom svart färg absorberar så mycket ljus som möjligt.
Solenergi • Publicerad 19 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten framhåller nyttan av att skaffa solcellspaneler.
Skribenten framhåller nyttan av att skaffa solcellspaneler.Foto: Maja Ögren Andersson

Replik på Malin Lernfelts ledare ” Solpanelerna har mörka sidor” 14 februari.

Men Malin verkar ha förutfattade meningar när hon skriver: ”Om grannarna skaffar solceller eller mindre vindkraftverk kommer det att synas på elräkningen.” Malins idé verkar vara att skrämma läsarna från att satsa på småskalig egen elproduktion, och i stället göra propaganda för centraliserad storskalig elproduktion. Hon menar nog främst kärnkraften, men vi får tacka för att hon även accepterar vattenkraft och storskalig vindkraft.

Annons

Malin har rätt i att det svenska elnätet behöver byggas ut ordentligt och moderniseras så att det klarar att förse både industrier och hushåll med el. Men varför skrämma upp vanliga elkonsumenter på detta sätt?

Och varför glömmer Malin bort att den som producerar egen el med solceller idag kan ha ett batterilager som gör att man kan vara självförsörjande både dag och natt åtminstone under den ljusare delen av året.

Och att storskalig lagring av energi med hjälp av stora batterilager, pumpkraftverk och lagring i form av vätgas kommer att vara en viktig del av det framtida svenska energisystemet.

Själv satte jag upp solceller innan ett eget batterilager var ett realistiskt alternativ. Men jag kan konstatera att egna solceller har gjort att jag sluppit att betala för att köpa in el. Sommarhalvårets sol producerar ungefär lika mycket el som huset drar under året. Däremot slipper jag inte avgifterna för elöverföring och elskatt, och det är väl rimligt att vi betalar för att ha tillgång till det svenska elnätet så att det kan byggas ut för framtidens krav!

När jag tittar på räkningen från Eon ser jag att bolaget faktiskt betalar mig 10, 88 öre per kWh (kilowattimmer) för nätnyttan, det vill säga att Eon slipper att köpa in ström från norra Sverige och alltså får lägre överföringsförluster. Eon är alltså betydligt mer positiva till solcellernas elproduktion jämfört med Malin Lernfelt, vilket är glädjande!

Christer Neideman, Balsby

”Men jag kan konstatera att egna solceller har gjort att jag sluppit att betala för att köpa in el.”
Annons
Annons
Annons
Annons