Inga proportioner mellan påföljd och skada

Bedrägerier Artikeln publicerades
Så mycket lidande och ekonomisk skada, men ingen  fängelsedom.
Foto: Johan Nilsson/TT
Så mycket lidande och ekonomisk skada, men ingen fängelsedom.

Jag med många har följt och med förhöjt blodtryck tagit del av de upprepade bedrägerier och försök till bedrägerier som förekommer, särskilt mot äldre, skriver Robin Gustavsson, Vinslöv.

Jag med flera anser att de som på olika sätt lurar och rånar gamla försvarslösa människor har en allt för lågt stående moral och avsaknad av respekt. Så kan man vidare ta del av artiklarna i tidningar att polisen lyckats fånga in två av dessa bedragare.

Polisen har gjort ett stort spanings- och utredningsarbete och fört i bevis ett antal bedrägerier som lett till domstolsförhandling. Det sammanlagda straffvärdet bedöms till åtta månaders fängelse bland annat på grund av ”särskild hänsynslöshet”. Dock menar rätten att det inte finns skäl till att påföljden ska bli fängelse utan dömer till villkorlig frigivning med krav på skadestånd (som antagligen aldrig kommer betalas).

Männens försvarskostnader 96 000 kronor stannar på ”staten”. Man ska ju inte som det heter ”kväsa domslut” men tillåt mig göra en reflektion om proportionerna mellan påföljd och den skada såväl ekonomiskt som det psykiska lidandet de äldre målsägandena upplevt.

Robin Gustavsson

Vinslöv

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.