Annons

Installera solceller – hjälp till att lindra elkrisen

Ledarkrönikör Malin Lernfelt: Vem har bäst kunskaper vad gäller hur Sverige ”kortsiktigt” skall säkra elförsörjningen? Jag hävdar att det är Svenska Kraftnät i samverkan med eldistributörer.
Elmarknaden • Publicerad 21 februari 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
En villa välfylld med solpaneler, vilket är bra för hela elnätet.
En villa välfylld med solpaneler, vilket är bra för hela elnätet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För din information bygger just nu Svensk Kraftnät upp en reserv baserat på att man får ”hyra” X-antal kilowattimmar (Kwh) i enskildas batterier kopplade till solceller.

Mitt intryck är att du besitter okunskap i ämnet och som resultat av detta sprider direkta felaktigheter som riskerar skapa splittring mellan de som har möjlighet att installera solceller – och därmed bidra till att linda elkrisen respektive de som inte har denna möjlighet.

Annons

Förutsättningarna för svensk elförsörjning respektive en jämlik prissättning i landet har politiskt underminerats under flera årtionden. Vi har ett nät som bygger på central produktion i landet medan exempelvis EU:s regler bygger på att varje el-område har en ”lokal” produktion och där Skåne är sämst inom EU.

Redan 1994 påpekade undertecknad i en utredning kopplad till en konsekvensanalys vad gäller avregleringen att elen att Vattenfall borde fokusera på att säkra sitt nät.

Bert Olov Bergstrand

”Förutsättningarna för svensk elförsörjning respektive en jämlik prissättning i landet har politiskt underminerats under flera årtionden.”
Annons
Annons
Annons
Annons