Annons

Inte ens ett paradigmskifte är nytt under solen

Rättesnöret för vår nya regering, Tidöavtalet, föreskriver: ”Eventuell offentlig diskussion utifrån meningsskiljaktigheter i sakfrågor mellan samarbetspartierna ska bejakas.”
Politik • Publicerad 8 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under Sveriges Radios slutdebatt med partiledarna.
Liberalernas partiledare Johan Pehrson och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under Sveriges Radios slutdebatt med partiledarna.Foto: Christine Olsson/TT

När L-ledare Johan Pehrson (JP), talade om ”extrempopulister”, ”den där skiten” och ”brun sörja” syftade han på SD, dess politik och hur den dominerar Tidöavtalet. Men SD valde tyvärr att frångå avtalet, och inte bejaka en offentlig diskussion.

Eftersom Liberalerna förr försvarade den enskilda människan mot en krånglande stat, är det lätt att inse vad Johan Pehrsons syftade på av det som överenskommits i Tidöavtalet. Han tänkte på den halva av Tidöavtalet som handlar om hur man ska kringskära ”utlänningars” frihet, rättigheter och möjligheter, likaså deras ekonomi.

Annons

Ibland nämns inte att Tidöpartiernas repressiva politik gäller just människor från andra länder. Men i så många som 14 punkter riktar sig avtalets åtgärder mot just ”utlänningar”.

Ett axplock: Det handlar om allt från särregler om tandvård, tiggeriförbud, polisens uppdrag om inre gränskontroller, stärkning av samverkan mellan myndigheter för återvändarverksamhet, biometriska mätningar för att bättre kontrollera och kunna utvisa misshagliga, stärkta möjligheter att visitera intagna, kontrollera besök och genomsöka bostadsutrymmen, och till restriktioner för den enskilde från att röra sig fritt. Den enskilde kan bland annat behöva anmäla sig flera gånger om dagen eller infinna sig på boende mellan vissa klockslag. Man ska begränsa den humanitära skyddsgrunden, och rätten till familjeåterförening. Mesta möjliga restriktiva asylrätt ska införas, liksom att avskaffa permanenta uppehållstillstånd. Migrationsverket ska fråntas ansvaret för listan över säkra länder, och utvisning av personer med bristande vandel ska ske. Kraven för medborgarskap skärps, liksom villkoren för att bevilja uppehållstillstånd på grund av anknytning. Återvandring ska kraftigt stimuleras, och utvisningsfrågan ska alltid prövas när utlänningar är åtalade för brott. Listan kan göras ännu längre.

”Tidöavtalet är inget annat än tyrannisk skåpmat från förr. Den då tysta majoriteten möjliggjorde förintelsen.”

Den här repressiva politiken har L, KD och M skrivit under på. Och man behöver inte vara någon Einstein för att förstå varifrån de fått sina idéer. Förslagen påminner i stor utsträckning om de som riktades mot judar, romer och andra från och med nyåret 1933 i Hitlers Nazityskland, och senare fortsatte i Österrike, Tjeckoslovakien och Ungern. De misshagliga för vår regering är ”utlänningar”, och de ska klämmas åt så hårt att de frivilligt lämnar landet.

Hitler använde ekonomisk repression mot judarna. Tidöavtalet föreskriver en lång rad åtgärder, som i förlängningen syftar till att omöjliggöra integration av utlandsfödda av ekonomiska skäl.

Tidöförslaget att förbereda en storskalig nationell folkräkning, har sina föregångare i såväl Tyskland som Ungern. Att i Sverige införa ”Transitcenter” för asylprocessen, påminner om det som föregick förintelselägren.

Paradigmskifte tycker många låter häftigt och nytt. Men Tidöavtalet är inget annat än tyrannisk skåpmat från förr. Den då tysta majoriteten möjliggjorde förintelsen. Låt oss inte luras på grund av kunskapsförnekelse, aningslöshet och naivitet.

Crister Albinsson

Annons
Annons
Annons
Annons