Annons

Inte lätt åka skidor utan snö

C-G Pernbring skriver 28/2 att Sverige måste göra en ordentlig satsning för att hålla jämna steg med Norge i vintersport.
Sportsligt • Publicerad 5 mars 2022 • Uppdaterad 7 mars 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska Naturskyddsföreningen testade ”framtidens skidåkning” med ett symboliskt 33-meterslopp på barmark i Åre för tiotalet år sedan.
Svenska Naturskyddsföreningen testade ”framtidens skidåkning” med ett symboliskt 33-meterslopp på barmark i Åre för tiotalet år sedan.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Men det tror jag aldrig kommer att hända. Cirka 80 procent av Sveriges befolkning bor i områden där det vintertid inte finns tillräckligt med snö för skidåkning. Hela vinterhalvåret är hela Norge täckt av snö och från Oslo har man en halvtimmes resa till Holmenkollen.

”Norska toppåkare har berättat om hur de växt upp i Norge ute i ödemarkerna där det inte fanns något annat att göra på fritiden än att tävla mot varandra i skidåkning.”

I år har 1,3 miljoner skåningar inte haft någon vinter alls. Bara de som bor i Dalarna och norr därom har möjlighet att träna skidåkning i någon längre period. Alla som bor i våra tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö, saknar helt förutsättningar.

Annons

Norska toppåkare har berättat om hur de växt upp i Norge ute i ödemarkerna där det inte fanns något annat att göra på fritiden än att tävla mot varandra i skidåkning. Med dessa förutsättningar och tillgång till snö under sju månader om året är det inte konstigt att man får fram många duktiga skidåkare.

Jan Knutsson

Annons
Annons
Annons
Annons