Annons

Inte lätt att följa regler på demensboende

Detta fall kan jag inte kommentera, men att göra rätt och följa regler som undersköterska på demensboende är inte lätt.
Demensvård • Publicerad 20 december 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Solgläntans katthem lämnar över två katter till de boende på HSB omsorgs demensboende i Sollentuna utanför Stockholm. Skribenten har lång erfarenhet av demensvård.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Med anledning av artiklarna den 13/12 och 15/12 om demensboendet i Bromölla.

De dementa bor på låsta avdelningar, som i lag är förbjudet och en tvångshandling. Som personal får vi inte låsa dörrar, men heller inte låta någon gå ut, utan sällskap. Med personalstyrkan som finns, är det oftast omöjligt.

Annons

Har fått till oss, att vid dessa tillfällen, låta den boende gå ut, men observera vad bland annat kläder och andra tillhörigheter den boende har. Inom en halvtimme ska personen ha kommit tillbaka. Om inte ska vi ut och leta och finner vi inte, så ska polis tillkallas.

Undrar vad de anhöriga tycker är rätt? Någon anmälan, till IVO och lex Sarah, är inte rätt väg att gå. Hur ska man agera, när två helt motsatta regler gäller?

Politiker och övriga bestämmande ska istället ta på sig skulden och se över vilka regler som ska gälla. Det går inte att ha båda dessa regler samtidigt Karin, pensionerad Usk (undersköterska), med 40 års erfarenhet i yrket.

Annons
Annons
Annons
Annons