Annons

Ja, man kan bli sjuk av dofter!

Man kan bli sjuk av dofter. Men enligt en av de få undersökningar som gjorts på området tror en av tre att doftöverkänslighet är ett psykiskt tillstånd. Det visar på den okunskap som råder. I själva verket är det ungefär en av tre svenskar som har besvär av dofter i vardagen och över en halv miljon lever med sensorisk hyperreaktivitet, även kallat doftöverkänslighet.
Lukt • Publicerad 5 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det vara besvärligt att vara doftöverkänslig, skriver debattörerna.
I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det vara besvärligt att vara doftöverkänslig, skriver debattörerna.Foto: DANIEL ROOS

För dem kan närheten till en person med starka dofter trigga astma, tryck över bröstet eller illamående och yrsel. Doftöverkänslighet, eller det medicinska begreppet sensorisk hyperreaktivitet, är en medicinsk diagnos men ingen allergi. Reaktionen sker inte i immunförsvaret utan beror på att nerverna i luftvägarna och ögonen retas av starka dofter. Idag finns ingen behandling mot doftöverkänslighet. Därför är det extra viktigt att omgivningen har kunskap och vet vad de kan göra för att en kompis i skolan, en kollega eller medresenär i kollektivtrafiken ska slippa bli sjuk.

Vi behöver både öka våra kunskaper om doftöverkänslighet och arbeta för en mycket större förståelse hos omgivningen samt på sikt även en behandling.

”Personer med dessa besvär vittnar om bristande förståelse från arbetsgivare, kollegor och skolkompisar. Inte sällan får de frågan om de lider av psykisk ohälsa.”
Annons

Råden från 1177 handlar om att undvika miljöer, produkter och situationer för att minska besvär. Det kan leda till att personer tvingas isolera sig för att slippa bli sjuka.

I ett parfymerat samhälle som vårt där det finns en rädsla att lukta illa kan det vara besvärligt att vara doftöverkänslig. Personer med dessa besvär vittnar om bristande förståelse från arbetsgivare, kollegor och skolkompisar. Inte sällan får de frågan om de lider av psykisk ohälsa. Det saknas helt enkelt kunskap om doftöverkänslighet.

Vill du göra livet lättare för de som lever med doftöverkänslighet? Läs gärna på, försök ha förståelse och använd parfymfria produkter. Tänk på att inte bara parfymer påverkar, det gäller alla parfymerade produkter både tvätt och sköljmedel, schampo, deodorant och andra kroppsprodukter. Hjälp till att bidra till att flera arbetsplatser och skolor blir parfymfria. Ingen ska bli utstött eller isolerad på grund av parfymer!

Det här kan du göra:

  • Välj parfymfria produkter, till exempel parfymfria hygienprodukter och tvättmedel. Astma- och Allergiförbundet granskar produkter som är bra ur allergisynpunkt. Leta gärna efter allergivänliga produkter nästa gång du handlar.
  • Om du är arbetsgivare eller skolledare kan du ta fram en policy om parfymfri arbetsplats i samverkan med de anställda eller fackförbund.
  • Sätt gärna upp dekaler eller affischer om parfymfritt för att påminna på platser där det behövs.

Astma och Allergiförbundets arbetsgrupp för allergivårdsfrågor i Astma- och Allergidistrikt Syd

Cecilia Tingstedt, Kronoberg

Anna Tinnert, Blekinge

Eskil Hedberg, Blekinge

Pernilla Alm-Ramberg, Skåne, ledamot i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Bertil Orrby, vice ordförande i Astma- och Allergiförbundets förbundsstyrelse

Doftöverkänslighet

Vid doftöverkänslighet reagerar du på dofter, lukter, rök och produkter som de flesta tål i normal mängd. Det kan till exempel vara parfym i olika former, doftande blommor, rök, rengöringsmedel, tvättmedel och nytryckta tidningar. Även kyla kan utlösa besvär. Hur starka symtomen blir varierar från person till person. Symtomen kan likna dem som uppstår vid astma och allergi. Doftöverkänslighet leder inte till försämrad lungkapacitet och ska inte förväxlas med astma, allergi eller KOL.

Fakta: 1177

Annons
Annons
Annons
Annons