Annons

Jag vill krama mormor och morfar – så ta vaccinet

Jag har inte kramat min mormor eller morfar på över ett år. Det är på tiden vi reagerar och tar vårt ansvar. Ansvar genom att vaccinera oss och få ett slut på hur vi måste leva nu.
Ung under pandemin • Publicerad 7 maj 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag är inte säker på att det någonsin kommer bli detsamma, men vi kan i alla fall börja någonstans Våra äldre blir inte yngre och jag vill inte minnas deras sista tid i livet så som det är just nu.”
”Jag är inte säker på att det någonsin kommer bli detsamma, men vi kan i alla fall börja någonstans Våra äldre blir inte yngre och jag vill inte minnas deras sista tid i livet så som det är just nu.”Foto: Foto; Fredrik Sandberg/TT

Vi har levt i denna pandemi i över ett år och ingenting har förändrats. Ingenting har förändrats i statistiken för de coronadrabbade i länder som Sverige, som inte tar sitt ansvar.

Jag anser att vaccinet är lösningen för att få ett slut på detta. Alla borde ta sitt ansvar genom att vaccinera sig så vi kan bli av med viruset.

Annons

Några som påverkas extremt av corona är skolorna.

Många väljer eller är tvungna att undervisa via fjärrundervisning, vilket resulterar i att många elever hamnar efter i skolarbetet.

Undervisningen som hålls digitalt gör det svårare för eleverna att lära sig och hänga med.

I en undersökning har man kommit fram till att åtta av tio elever upplever att de inte får den information som de bör via den digitala undervisningen.

”Jag vill ha möjligheten att kramas, visa närhet och uppleva en tid där vi kan träffas och äta mat tillsammans utan plast handskar och munskydd.”

Detta digitala liv påverkar även det sociala livet eftersom ungdomar och vuxna sitter hemma, utan att träffas i sociala sammanhang, vilket inte alls är nyttigt för hälsan.

Att ta vaccinet är ett slags bevis för att vi bryr oss om de som dött i sjukvården. Och då inte endast mot de som drabbats av covid-19, utan till alla de som inte fick hjälp på grund av den hastiga spridningen när viruset kom.

Det ledde till omprioriteringar inom hälso- och sjukvården, vilket drabbade många patienter.

Vården kunde till exempel inte längre prioritera de med cancer, något som resulterade i att ett flertal av fallen inte upptäcktes. Färre blev dessutom diagnostiserade eller behandlade för sin cancer.

Viruset har även påverkat sjuka och friska människors liv. Om alla tar vaccinet så kommer man kunna behandla och rädda fler, enligt Cancercentrums statistik.

Men vaccinet kan ha biverkningar.

Annons

Visst finns en risk för att kroppen reagerar på negativt på det och ingen vill ju ta risker.

Och det sprids tyvärr många falska påståenden och missuppfattningar. Många myter som att vaccinet ska ha påverkat fertiliteten eller ha andra allvarliga biverkningar som inte stämmer. Men vi bör ta det för att bli av med pandemin.

Folk påstår att ett bra immunförsvar ska skydda, men vem som helst kan bli smittad – oavsett hur starkt och bra immunförsvar man har. Många tror att det är biverkningarna från vaccinet som är det farliga, men själva viruset är det onda i det hela.

Det lönar sig att vaccinera sig mot covid-19. Sjukdomen är mycket värre jämfört med biverkningar från vaccinet.

Det är det bästa och säkraste sättet att skydda sig. Biverkningarna påverkar för stunden, medan vaccinet räddar framtiden.

Vi måste få stopp på pandemin.

En anledning till att jag tycker att vaccinet är viktigt är att jag är övertygad om att fler än jag vill gå tillbaka till en vanlig vardag.

Jag är inte säker på att det någonsin kommer bli detsamma, men vi kan i alla fall börja någonstans.

Jag har inte kunnat krama min mormor eller morfar på över ett år. Våra äldre blir inte yngre och jag vill inte minnas deras sista tid i livet så som det är just nu.

Jag vill minnas den tiden som kärleksfull.

Annons

Jag vill ha möjligheten att kramas, visa närhet och uppleva en tid där vi kan träffas och äta mat tillsammans utan plast- handskar och munskydd.

Jag skulle känna sådan lättnad och lycka om pandemin försvann, så återigen vill jag poängteras att jag tycker att vi ska ta vaccinet.

Agnes Malina, 15 år

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons