Annons

Jobben ska gå till de som bor i Sverige

Enligt mig finns en enkel lösning, Maria Malmer Stenergard (M).
Arbetskraftsinvandring • Publicerad 18 mars 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"På Gamlegården är uppåt hälften arbetslösa.”
"På Gamlegården är uppåt hälften arbetslösa.”Foto: Arkivbild

Är det rimligt att ta hit folk när vi har arbetslösa?

På Gamlegården är uppåt hälften arbetslösa. Därför är det bra att Åhusmoderaten Maria Malmer Stenergard vill ha skärpa regler för arbetskraftsinvandring som hon skrev om i sin debattartikeln den 11 februari.

Annons

Att stoppa invandringen av “personliga assistenter” är något som jag ställer mig helt bakom, liksom att stoppa möjligheten för asylsökande som får avslag att istället söka arbetstillstånd och försörjningskrav för anhöriga som visar upp ett anställningskontrakt

Men lönekravet på 31 700 kronor per månad väcker dock frågan om hur och vem som ska kolla att inte exempel boende i en möglig husvagn dras av med 10 000 kronor per månad? Eller om det inte tas ut en “förmedlingsavgift” i hemlandet.

”Den fria importen av arbetskraft till Sverige underminerar vårt samhälle.”

Det är inte rimligt att byggkoncernen Skanska sparkar sina egna byggnadsarbetare och istället tar in ett lettiskt företag med halva lönen. (Tidningen ”Byggnadsarbetaren” den 3 mars)

Även Byggbemanningsföretagen säger att “ Vi klarar helt enkelt inte att priskonkurrera med oseriösa företag som exploaterar arbetskraft. (Expressen 8 mars) och ger exempel ur Riksrevisionens rapport RiR 2020: 27 på tredjelandsmedborgare som arbetar för 1 500 kronor månaden och jobbar 12-timmarsdagar utan helg.

Detta pekar väl på att Moderaternas förslag inte räcker? Den fria importen av arbetskraft till Sverige underminerar vårt samhälle.

Vi kan inte ha nästan var tionde människa utan jobb, däribland många ungdomar.

För min del tycker jag att det finns en enklare lösning: Jobben ska gå till de som bor i Sverige i första hand. Återinför statliga yrkesutbildningar till bristyrken med lärlingsplatser.

Ulf Johansson, Tillsammans för Kristianstad

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons