Annons

Jörgen Svensson: Jörgen Svensson: ”Det går att sätta pris på lokal journalistik”

Fler inser att det finns ett värde i lokaljournalistik. Och att det faktiskt går att sätta pris på den.
Jörgen SvenssonSkicka e-post
Lokaljournalistik • Publicerad 4 september 2020
Jörgen Svensson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
IFK Kristianstads stjärna Valter Chrintz, flyttar till Tyskland. Kristianstadsbladet var först med nyheten.
IFK Kristianstads stjärna Valter Chrintz, flyttar till Tyskland. Kristianstadsbladet var först med nyheten.Foto: Mikael Persson

I veckan fick vi tips om att ett fall av covid-19 konstaterats i en skola i Kristianstad. Vi kontrollerade uppgiften och skrev. I artikeln beskrevs vad som hänt, hur skolan agerat och att berörda på skolan blivit informerade.

Artikeln delades på Facebook. Som många andra artiklar i Kristianstadsbladet var den förbehållen prenumeranter. I kommentarerna kunde vi notera att en del tyckte att det var fel att den enbart var öppen för prenumeranter, även om den typen av kritik minskat avsevärt och där prenumeranter brukar vara duktiga på att påpeka att det faktiskt inte är speciellt svårt att få tillgång till artiklarna, det är bara att teckna ett abonnemang.

”... eftersom Kristianstadsbladet får stöd från staten, för att vi till exempel slår vakt om lokalredaktionerna, borde artiklarna vara öppna eftersom han betalar skatt och därmed redan betalat för innehållet”
Annons

”Samhällsviktig information är praxis att dela”, skrev en person, som sedan blandade äpplen och päron och fick ihop det till att eftersom Kristianstadsbladet får stöd från staten, för att vi till exempel slår vakt om lokalredaktionerna, borde artiklarna vara öppna eftersom han betalar skatt och därmed redan betalat för innehållet.

Det är ungefär lika dumt som om Volvos bilar skulle säljas med 25 procents rabatt eftersom Volvo Personvagnar fått stöd av staten för permitteringar under coronakrisen.

Det är riktigt att merparten av våra politiker gör värderingen att det är viktigt med journalistik och slår speciellt vakt om lokaljournalistiken. Därför infördes 2019 ett speciellt stöd för just lokaljournalistik. Det är inte så att Kristianstadsbladet står och faller med stöden vi får. Men det är tveklöst så att det hjälper oss i vår strävan och ambition att behålla en bemanning i fyra kommuner, med personal på plats från tidig morgon till tidig natt.

Vi delar uppfattningen att det är viktigt med lokal journalistik.

”Lokalpressen och lokalradion lever sedan många år i en slags symbios. Vi tar del av varandras innehåll och vi är bra på lite olika saker.”

Skattepengar kan användas till mycket. Public service till exempel. Lokalpressen och lokalradion lever sedan många år i en slags symbios. Vi tar del av varandras innehåll och vi är bra på lite olika saker. Lokalradion är duktig på att känna av vad folk pratar om och sedan följa upp det. Fint så.

För Kristianstadsbladets nyhetsdesk är det obligatoriskt att lyssna på lokalradion. Jag har själv ägnat morgnarna den senaste veckan åt att med ännu större skärpa än vanligt ta del av morgonnyheterna i P4 Kristianstad, där de viktigaste lokala nyheterna sammanfattas.

Bland annat har vi lyssnare fått reda på att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) fortsätter med stödinsatser i Afrika, att oron i Belarus gör att den militära aktiviteten utanför Skånes kust blivit tydligare, att Zlatan Ibrahimovic stannar i Milan och att Hässleholm får en ny livesänd fågelholk.

”I tisdags avslöjade Marcus Nilsson, till IFK:s förtret, att IFK Kristianstads stjärna, landslagsspelaren Valter Chrintz, var klar för Bundesligalaget Füchse Berlin.”

Till sist: det vore naturligtvis konstigt annars, men jag är mycket förtjust i när Kristianstadsbladet är först med nyheter.

I tisdags avslöjade Marcus Nilsson, till IFK:s förtret, att IFK Kristianstads stjärna, landslagsspelaren Valter Chrintz, var klar för Bundesligalaget Füchse Berlin.

Men inte nog med det, i torsdags följde Patric Nilsson upp med att berätta om spelet i kulisserna som ledde till att affären mellan IFK och Füchse Berlin blev klar.

Annons

Lysande journalistik!

Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons