Annons

Jörgen Svensson: ”Kristianstadsbladet framför inte dödsbud”

Att framföra ett dödsbud kräver stor fingertoppskänsla. Poliser tränas i det, men de vänjer sig aldrig. Det ligger nåt djupt mänskligt i det.
Chefredaktören har ordet • Publicerad 21 februari 2020
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De anhöriga är underrättade. Så avslutas ofta en text efter en svår olycka med dödlig utgång. Om en olycka eller brand slutat i att någon eller några mist livet rapporterar vi aldrig om det förrän vi vet att anhöriga underrättats. Kristianstadsbladet framför inte dödsbud.

Det är inte svårt att föreställa sig hur ansträngande det måste vara att framföra ett dödsbud till någon. I Kristianstadsbladet berättar två poliser för vår reporter Ingela Rutberg om hur vanligt det faktiskt är för en polis. I själva verket är det en av polisens vanligaste arbetsuppgifter. Att vänja sig går aldrig, säger poliserna.

Annons

”Vi vill inte att anhöriga ska få veta via nyhetsmedier eller sociala medier”, säger polisen David.

Det är en tanke man måste ha stor respekt för och det har också traditionella och etablerade medier. I sociala medier är inte respekten lika stor.

”Någon filmade olycksbilen på nära håll och lade ut klippet i sociala medier. Så omdömeslöst och osmakligt att man mår illa. Få känner till att det är ett brott med fängelse i straffskalan.”

Förra helgen omkom fyra unga personer i en svår bilkrasch utanför Göteborg. Någon filmade olycksbilen på nära håll och lade ut klippet i sociala medier. Så omdömeslöst och osmakligt att man mår illa. Få känner till att det är ett brott med fängelse i straffskalan.

Att ta hänsyn är något vi ägnar oss åt varje dag. I synnerhet gäller det när vi vet att någon blivit svårt skadad eller omkommit. Grundregeln är att vi berättar nyheten, men vi visar inte alla bilder vi har, vi berättar inte allt vi vet och vi värderar när vi publicerar. Viss publicitetsskada går ibland inte att undvika, men vi vill och ska inte skada i onödan.

”Utgången av olyckan har naturligtvis betydelse för nyhetsvärderingen.”

En svår olycka har ett tveklöst nyhetsvärde. Utgången av olyckan har naturligtvis betydelse för nyhetsvärderingen. Dödlig utgång har större nyhetsvärde än en med smärre skador. Det säger sig själv.

Men ingen anhörig ska via Kristianstadsbladet få besked om att en familjemedlem omkommit. Det finns andra som sköter den uppgiften. Jag avundas dem inte.

Annons
Annons
Annons
Annons