Annons

Jörgen Svensson: Jörgen Svensson: Vi har miljoner skäl att satsa på journalistiken

Kristianstadsbladet får miljoner i redaktionellt stöd. Det är inget vi är vana vid, men det är klart att det är ett viktigt stöd för journalistiken.
Jörgen SvenssonSkicka e-post
Chefredaktören har ordet • Publicerad 11 december 2020
Jörgen Svensson
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att den svenska mediemarknaden, för att inte säga i hela världen, förändras i en rasande takt är inget vare sig nytt eller något vi inte sett komma under lång tid.

Kristianstadsbladet har alltid satt en stolthet i att säga att vi inte behövt ”presstöd”, det vill säga ett stöd för driften av tidningen. Det har med jämna mellanrum påståtts att vi får ”presstöd” och lika ofta har vi svarat vi att vi inte har något sådant stöd. Vi har till och med svarat att vi betalar våra egna räkningar.

Annons

Vi har visserligen under en lång följd av år erhållit ett årligt distributionsstöd, men det har handlat om en i sammanhanget låg summa, mindre än en miljon kronor. Det stödet tillkom för att få tidningsägare att samdistribuera i stället för att köra med egna bilar under nätter. Smart och begripligt.

”Jag vill i detta sammanhang påpeka att vårt annonsintäktstapp överstiger det stöd vi får från staten, men Kristianstadsbladet hade även utan stöd klarat av att nå ett positivt resultat.”

På senare år har det också tillkommit ett lokalstöd, där syftet är att slå vakt om lokalredaktionerna. Vilket Kristianstadsbladet alltid gjort, men det är ju kul att det uppskattas.

Nu, i den situation som coronapandemin har fört med sig – med ett stort antal miljoner i förlorade annonsintäkter – är Kristianstadsbladet en av drygt 150 publikationer, från mindre reklamblad till de riktigt stora dagstidningarna, som får dela på det ”coronastöd” på en halv miljard kronor som regeringen beslutat om och som Mediestödsnämnden gav besked om i onsdags.

Jag vill i detta sammanhang påpeka att vårt annonsintäktstapp överstiger det stöd vi får från staten, men Kristianstadsbladet hade även utan stöd klarat av att nå ett positivt resultat. Det är ett viktigt konstaterande.

”Så vad gör vi? Vi satsar ännu mer på att utveckla vår journalistik, det kan jag utlova redan nu...”

Staten lägger alltså en halv miljard på att stötta branschen, relativt sett går det mesta till små och medelstora tidningar. Det görs inte för att vara snäll, det görs för att det anses vara viktigt för demokratin att det finns en journalistisk bevakning värt namnet i hela landet.

Med det sagt, vi tillhör inte de branscher som har anledning att klaga på bristande krisstöd. 500 miljoner kronor är väldigt mycket pengar.

Över sju miljoner kronor i redaktionellt stöd är pengar Kristianstadsbladet aldrig varit i närheten av eller ens föreställt sig.

Så vad gör vi? Vi utvecklar vår journalistik och förbättrar vårt erbjudande till våra prenumeranter. Vad skulle vi annars göra?

Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons